Wykonanie
Karkówka z grilla jest obowiązkową pozycją, którą wkładam na ruszt podczas spotkań z przyjaciółmi. Niekiedy zdarza mi się kupować gotowe, zamarynowane
mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do
karkówki. Zostawiam w niej
mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna.
Karkówka z grilla nie może być zbyt cienka, ponieważ podczas smażenia wyschnie na wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także, aby
mięso wkładać na dobrze rozgrzany ruszt i grillować na sporym ogniu – jeżeli
karkówkę będziecie grillować zbyt długo może zrobić się sucha.
Mięso klasycznie podajcie z
musztardą oraz
ketchupem,
pieczywem i jakąś smaczną
sałatką, np.
Sałatką grecką lub
Pomidorami z
serem i
majonezem – za tym dodatkiem przepadają moi znajomi 🙂Zobaczcie też:
Sos czosnkowy z
ziołamiSzaszłyki na grilla z
kurczakiemMasło czosnkowe z
ziołami | Na grilla, na grzankiPorcji: 6Składniki600 g
karkówki3 łyżki
musztardyłyżeczka
czosnku granulowanego2 łyżeczki
ostrej paprykiłyżeczka
solipół łyżeczki
pieprzu2 łyżki
oleju rzepakowegoPrzepis1
Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.2Mieszamy ze sobą składniki marynaty oraz dokładnie smarujemy nią
mięso - tak, aby każdy kawałek był pokryty marynatą.3Wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).4Grillujemy z obu stron do zrumienienia i podajemy z ulubionymi dodatkami.PoradyW przypadku większej ilości
mięsa, zwiększcie proporcje składników.