Wykonanie
Tarta na spodzie z
batatów to doskonała przekąska dla wegetarian oraz osób, które lubią niecodzienne dania. Przyznam, że najlepiej sprawdzi się na przystawkę. Ciekawa forma tarty zainteresuje z pewnością każdego. Jeżeli lubicie nowości, koniecznie musicie ją przygotować. Mimo wszystko, jednak wolę tradycyjne tarty, które mają chrupiący, glutenowy spód 😉 Jednak taka
tarta na spodzie z
batatów będzie zdrową odmianą w Waszym codziennym menu. Przepis na to danie otrzymałam razem z produktami do Healthy Cook – to ciekawa forma cateringu. Dowożą Wam dokładną ilość składników potrzebną do przygotowania dania oraz oczywiście przepis. Co tydzień znajdziecie u nich inne, bardzo różnorodne menu 🙂 Zajrzyjcie tam, szczególnie, jeżeli jesteście osobami, które nie mają czasu na planowanie posiłków oraz zakupy.Zobacz też:
Tarta z
łososiem według Michela Moran
Tarta z
boczkiem i
cebuląTarta z
brokułami,
łososiem i
pomidoramiPorcji: 6 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki
batatopakowanie
świeżego szpinakucebulajajko2 ząbki
czosnku300g
jogurtu naturalnego3 łyżki startego
parmezanu2 łyżki
oleju kokosowego3
suszone pomidorypapryczka chiligałka muszkatołowa do smaku
sól i
pieprzforma do tarty o średnicy ok. 20 cmPrzepis1
Batata myjemy i kroimy na plastry grubości około 2 mm. Podsmażamy na
oleju kokosowym z obu stron. Następnie wykładamy nimi formę do tarty.2Następnie na patelni podsmażamy
cebulę pokrojoną w kostkę oraz posiekany
czosnek. Dodajemy
szpinak oraz posiekane w paski
pomidory - smażymy do momentu, aż
szpinak straci swoją objętość.3Masę
szpinakową przekładamy do miski, dodajemy
jogurt,
jajko,
parmezan, pokrojoną w plasterki papryczkę, doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Dokładnie razem mieszamy.4Całą masę wlewamy na spód z
batatów. Jeżeli
bataty Wam wystają spoza formy, zawińcie je na masę, jak na zdjęciu. Pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach, aż masa się zetnie.