Wykonanie
Tarta z
boczkiem i
cebulą oraz
serem cheddar zachwyci fanów tradycyjnych,
polskich smaków. Podsmażony, dobrze zrumieniony
boczek, nadaje całemu nadzieniu ciekawego, wędzonego smaku, a uduszona
cebula słodkości. To wszystko polane
jajkiem wymieszanym ze
śmietana oraz
serem cheddar. Pyszne! Jak dla mnie, szczególnie na zimno. Zapraszam Was także do zobaczenia innych przepisów na moje tarty, które wymieniam niżej – mam nadzieję, że znajdziecie wśród nich swojego faworyta. Jak na razie do tej
pory na blogu króluje
tarta ze
szpinakiem,
fetą i
pomidorami, którą się niemalże każdy zachwyca!Zobacz przepisy na tarty:
Tarta z
salami,
serem żółtym,
suszonymi pomidorami i
serem pleśniowymTarta ze
szpinakiem,
kurczakiem i
suszonymi pomidoramiPorcji: 10 Czas gotowania: 2 godzinySkładnikiCIASTO:1-1,5 szklanki
mąkijajko1/3 kostki
masła (200g)szczypta
soliNADZIENIE:250 g
boczku wędzonego4 duże
cebulełyżeczka
tymiankułyżka
masłałyżka
octu balsamicznego (opcjonalnie)POLEWA:200 g
śmietany 18%jajko100 g
sera chedarsól i
pieprzfolia aluminiowaPrzepis1Składniki na ciasto łączymy do powstania ładnej, zwartej kuli. Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 minut.2
Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy do zrumienienia na patelni.
Cebulę kroimy w
pióra i dodajemy do
boczku. Do całości dodajemy łyżkę
masła, łyżkę
octu balsamicznego,
tymianek oraz doprawiamy
solą i
pieprzem - przykrywamy i dusimy do momentu, aż
cebula będzie miękka.3Ciasto wyjmujemy z lodówki, oblepiamy nim dokładnie formę (średnica 25 cm), nakłuwamy ciasto widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 15 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy z piekarnika.4Na ciasto nakładamy
cebulę z
boczkiem oraz
starty ser cheddar.
Śmietanę łączymy dokładnie z
jajkiem, dodajemy odrobinę
soli i
pieprzu, polewamy całością tartę. Zapiekamy około 30-40 minut (piekarnik góra-dół; bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.5Podajemy ciepłą lub po ostygnięciu. Dla ozdoby można posypać tartę
natką pietruszki.