Wykonanie
Zostały mi
białka z robienia pączków no to zrobiłam
bezy. U nas bardzo je wszyscy lubią. Są co prawda mega słodkie, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką przyjemność. Dałam do smaku do nich tym razem
cukru kokosowego, który ostatnio często używam i dodaje do placków, gofrów, naleśników i innych słodkości. A wy znacie
cukier kokosowy, lubicie go i używacie ? Ja
bezy zrobiłam takie bez kształtu, po prostu nałożyłam łyżką na blaszkę, ale możecie się pobawić i nadać im inne kształty za pomocą rękawa cukierniczego i odpowiedniego kształtu tylki cukierniczej. Można zrobić takie większe placki i nałożyć na nie
potem krem i
owoce. Możliwości jest wiele a wszystkie pyszne. To ja was zostawiam z przepisem a sama biegnę do pracy, mam pudełku kilka bez, będą super smakowały z
kawką.Miłego dnia kochani.Składniki:- 5
białek- 250 g
cukru trzcinowego- 2 łyżki
cukru kokosowego- szczypta
soliBiałka ubijamy na pianę, w trakcie dodajemy szczyptę
soli. Jak pianka będzie sztywna to dodajemy porcjami
cukier trzcinowy i
kokosowy, ubijamy i dodajemy
cukier i tak na zmianę do końca. Nie spieszmy się, wsypujcie po 2 łyżki
cukru i ubijajcie cierpliwie. Idealna
beza potrzebuje waszego czasu.Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia, łyżką nakładamy porcję
bezy w odstępach. Można także wycisnąć
bezy z rękawa cukierniczego z wybranym kształtem tylki cukierniczej.
Bezy pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 55 minut. Po upieczeniu zostawiamy na blaszce, aby przestygły. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku.