ßßß
Dzień dobry kochani. Chciałabym was dzisiaj zaprosić na kawkę i pyszne mini serniczki. Do ich zrobienia zainspirowała mnie przesyłka, której zawartość była wynikiem quizu pod nazwą Jakim smakiem jesteś ? Znalazłam w niej żurawinę, orzechy włoskie, miód i Ramę z olejem z orzechów włoskich. Podjęłam wyzwanie przygotowania przepisu z tymi produktami i w efekcie powstały naprawdę wspaniałe w smaku serniczki z orzechowo-ciasteczkowym spodem. Koniecznie spróbujcie jakie są pyszne. Taka przekąska super sprawdzi się na karnawałowej imprezce lub spotkaniu rodzinnym, są szybkie i bardzo łatwe do przygotowania.Składniki:- 100 g ciasteczek- 30 g orzechów włoskich- 50 g Ramy z olejem z orzechów włoskich- 500 g twarogu półtłustego- 140 g jogurtu naturalnego- łyżka Ramy z olejem z orzechów włoskich- 1 jajko- 1 białko- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 100 g miodu- łyżeczka cukru z wanilią- 100 g suszonej żurawinyCiasteczka mielimy razem z orzechami w mikserze. Dodajemy 50 g Ramy z olejem z orzechów włoskich i ponownie miksujemy.Twaróg przekładamy do miski, dodajemy łyżkę Ramy z olejem z orzechów włoskich, jajko i białko oraz jogurt i wszystko rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy miód (jeżeli macie miód skrystalizowany to lekko go podgrzejcie, aby był bardziej płynny), mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią oraz żurawinę. Ponownie wszystko razem mieszamy ze sobą, ja wymieszałam za pomocą trzepaczki.Na blaszce wykładamy silikonowe papilotki do muffinek. Przygotujcie 15 sztuk. Na dnie każdej układamy porcję zmiksowanych ciastek i dociskamy. Następnie wykładamy do papilotek masę serową.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, grzanie góra-dół. Wstawiamy serniczki i pieczemy je 35-40 minut. Następnie wyciągamy blaszkę i zostawiamy serniczki w papilotkach na 30 minut, aby przestygły. Po tym czasie wyciągamy. Przechowujemy w lodówce.



