Wykonanie
Szybka, łatwa i smaczna przekąska … w sam raz na sylwestrową imprezę 🙂 . Jeśli nie macie czasu upiec babeczek możecie je kupić lub zastąpić
krakersami.
Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):300 g
mąki pszennej200 g zimnego
masłaszczypta
soli1
jajkoDodatkowo:
twarożek ze
szczypiorkiemkilka
pomidorków koktajlowychkawałek zielonego
ogórka1-2
kabanosyWykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy
jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło oraz
sól. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego
orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Ogórka kroimy na plasterki i za pomocą foremki do
ciastek wykrawamy z każdego krążka gwiazdki.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki.
Kabanosy kroimy na kawałki.Do babeczek nakładamy po łyżce
twarożku. Na każdą babeczkę układamy kawałek
kabanosa, gwiazdkę z
ogórka i połówkę
pomidorka koktajlowego.Smacznego!