ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki z wytrawnym farszem

Kruche babeczki z wytrawnym farszem

nazwa

Wykonanie

Szybka, łatwa i smaczna przekąska … w sam raz na sylwestrową imprezę 🙂 . Jeśli nie macie czasu upiec babeczek możecie je kupić lub zastąpić krakersami.
Składniki na ciasto (ok. 25 babeczek średnicy 5 cm):
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
szczypta soli
1 jajko
Dodatkowo:
twarożek ze szczypiorkiem
kilka pomidorków koktajlowych
kawałek zielonego ogórka
1-2 kabanosy
Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło oraz sól. Wszystkie składniki siekamy nożem i zagniatamy. Ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Od schłodzonej kuli ciasta odrywamy po kawałku wielkości dużego orzech włoskiego i wyklejamy nim foremki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok. 15-20, do czasu, aż się ładnie zarumienią. Odstawiamy w foremkach do wystudzenia.
Ogórka kroimy na plasterki i za pomocą foremki do ciastek wykrawamy z każdego krążka gwiazdki. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Kabanosy kroimy na kawałki.
Do babeczek nakładamy po łyżce twarożku. Na każdą babeczkę układamy kawałek kabanosa, gwiazdkę z ogórka i połówkę pomidorka koktajlowego.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/kruche-babeczki-z-wytrawnym-farszem