ßßß Cookit - przepis na Torcik OREO.

Torcik OREO.

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 19 stycznia 2018
Składniki
Składniki na ciasto:
mąka orkiszowa (lub zmieszana pół na pół pszenna mąka razowa i biała) - 1 szklanka
syrop klonowy (lub inny) - 1/2 szklanki
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 3/4 szklanki
brązowy cukier lub kokosowy (puder) - 1/2 szklanki
mleko migdałowe lub inne roślinne - 1/2 szklanki
carob (karob) - 1/2 szklanki
soda do pieczenia - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia bez aluminium - 1 łyżeczka
szczypta soli
sok z cytryny - 1 łyżka
Składniki na krem:
mleko kokosowe (bardzo gęste) - 2 szklanki
sok z cytryny - 2 łyżki
brązowy cukier lub kokosowy puder - 3 łyżki
szczypta soli
wanilia - 1/2 łyżeczki
Polewa czekoladowa
wegańska czekolada
syrop klonowy (lub inny) - 3 łyżki
woda - 1 łyżka
maliny - 1 opakowanie
Instrukcje
Suche i mokre składniki na ciasto mieszamy w osobnych naczyniach i potem dokładnie razem mieszamy.
Wlewamy ciasto na wcześniej przygotowaną blaszkę posmarowaną olejem i posypaną karobem.
Pieczemy w temp 350 F (180C) ok 35 min.
Mleko kokosowe do kremu najlepiej dobrze schłodzić w lodówce a potem ubijać na bitą śmietanę dodając pod koniec ubijania resztę składników.
Ciasto kroimy w połowie aby uzyskać dwa równe kawałki. Na jednej połowie dobrze wystudzonego ciasta kładziemy maliny, bitą śmietanę i przykładamy drugą połówką ciasta. Na samą górę wylewamy wcześniej już rozpuszczoną z wodą i syropem klonowym czekoladę (ma być lejąca).
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/torcik-oreo