Wykonanie
Przypuszcza się, że przepis na to ciasto powstał w XIX w. w stanie Indiana (USA), gdzie żyła liczna społeczność Amiszów. Trochę podobne ciasta znajdziemy w hrabstwie Pensylwania w Pensylwanii i kilku innych miejscach w Stanach Zjednoczonych ze znaczącymi populacjami Amiszów. Zbliżone ciasto spotkać można również w północnej Francji i Belgii, jak również w kanadyjskim Quebec – we francuskojęzycznej wersji znane tam jako Tarte au sucre. Czym zatem jest to ciasto, które pierwotnie najprawdopodobniej robiono głównie w sezonie zimowym, gdy zapasy
jabłek już się skończyły? To ciasto na kruchym spodzie, wypełnione kremem z zagęszczonej
śmietany i
cukru, który jest miękki i sprężysty, lecz na tyle stały, by ciasto dało się bez problemu kroić. Na jego wierzchu zaś znajdziemy przepyszną warstewkę
cynamonowego karmelu, który nadaje całości wyjątkowego smaku. Nie
dajcie się zwieść nazwie - ciasto wcale nie jest przesłodzone! Przepis na podstawie TheDomesticRebel .
ciasto kruche:300 g
mąki pszennej tortowej lub krupczatki200 g
masła100 g
cukru pudru2
żółtkaszczypta
solikrem:500 ml
śmietany UHT 30% lub 18%125 ml
mleka2/3 szklanki
cukru2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (nie
aromatu waniliowego! Można w to miejsce użyć także
cukru waniliowego)3 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
masłaSzczypta
soliNa wierzch:1 łyżka
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1.
Mąkę wsypujemy do dużej miski. Dodajemy zimne
masło (z lodówki), pokrojone w drobną kostkę (1 cm x 1 cm). Całość szybko rozcieramy palcami, aż
mąka połączy się z
masłem. Można to samo zrobić siekając
mąkę z
masłem nożem na stolnicy lub ucierając całość w malakserze. Ostatnia wersja jest tą, którą ja osobiście lubię najbardziej - szybka i skuteczna.2. Dodajemy
cukier puder,
sól i
żółtka. Całość zagniatamy szybko na spójną masę. Odkładamy ciasto na 20 minut do lodówki.3.
Ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 26 cm (spód i brzegi na wysokość ok. 3-4 cm) i nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż będzie złote, ok. 25 minut.4. W międzyczasie przygotowujemy krem. Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, gotujemy krem, aż zgęstnieje. Na małej patelni roztapiamy 1 łyżkę
masła.
Cukier mieszamy z
cynamonem.Gotowy krem przelewamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię, po czym smakujemy ją
masłem. Następnie równomiernie oprószamy
cukrem z
cynamonem.Pieczemy ok. 25 minut, aż wierzch będzie złoty. Możemy również skarmelizować wierzch używając funkcji „grill” – ostrożnie, nie dłużej, niż minutę.Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Następnie umieszczamy na minimum 2 godziny w lodówce.