ßßß Cookit - przepis na Ciastka bardzo kruche z migdałami

Ciastka bardzo kruche z migdałami

nazwa

Wykonanie

Lista składników
155 mąki szczypta soli 60 g brązowego cukru 60 g zmielonych migdałów, w thermomix można użyć całych migdałów 90 g masła 2 żółtka [n] Dodatkowo białka do posmarowania ciastek cukier do obsypania
Nie ma nic piękniejszego jak pieczenie ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek.
Jest to mała porcja ciastek, więc proponuję zrobić podwójną porcję.
To jest mój kochany wnuczek Olafek, dla niego smak ciasta już był tak ciekawy i pyszny że nie można było go powstrzymać od jedzenia. Tatuś w końcu musiał go na chwilkę porwać 🙂
Przygotowanie ciastek – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera wymieszać. następnie wysypać ciasto na stolnice i rękoma zagnieść na gładką masę. Uformować kulę.
Przygotowanie ciastek w thermomix
do naczynia miksującego dodać migdały (mogą być w skórkach)zmiksować obroty 8, czas 6 sekund
dodać masło, szczyptę soli,mąkę, cukier, żółtka wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał. Ciasto będzie miało konsystencję sypką
wysypać ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę.
reszta jak niżej.
Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta.
Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 15-17 minut. Jeśli zrobicie cieńsze ciastka to piec krócej. Ciastka muszą się delikatnie zarumienić. Delikatnie zsunąć papier z ciasteczkami z blaszki i położyć do ostudzania. Gorące ciastka są bardzo delikatne. Piec następną porcję ciastek.
Ciastka są delikatne i pyszne. Polecamy z Olafkiem
Źródło:http://kuchniapokolen.pl/ciastka-bardzo-kruche-z-migdalami