ßßß
Jest to mała porcja ciastek, więc proponuję zrobić podwójną porcję.To jest mój kochany wnuczek Olafek, dla niego smak ciasta już był tak ciekawy i pyszny że nie można było go powstrzymać od jedzenia. Tatuś w końcu musiał go na chwilkę porwać 🙂
Przygotowanie ciastek – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera wymieszać. następnie wysypać ciasto na stolnice i rękoma zagnieść na gładką masę. Uformować kulę.
Przygotowanie ciastek w thermomixdo naczynia miksującego dodać migdały (mogą być w skórkach)zmiksować obroty 8, czas 6 sekunddodać masło, szczyptę soli,mąkę, cukier, żółtka wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał. Ciasto będzie miało konsystencję sypkąwysypać ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę.reszta jak niżej.
Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta.Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka 15-17 minut. Jeśli zrobicie cieńsze ciastka to piec krócej. Ciastka muszą się delikatnie zarumienić. Delikatnie zsunąć papier z ciasteczkami z blaszki i położyć do ostudzania. Gorące ciastka są bardzo delikatne. Piec następną porcję ciastek.Ciastka są delikatne i pyszne. Polecamy z Olafkiem