Wykonanie
Lista składników155
mąki szczypta
soli 60 g
brązowego cukru 60 g zmielonych
migdałów, w thermomix można użyć całych
migdałów 90 g
masła 2
żółtka [n] Dodatkowo
białka do posmarowania
ciastek cukier do obsypaniaNie ma nic piękniejszego jak pieczenie
ciastek z dziećmi. Czas przed świąteczny jest mój ulubiony czas. W przygotowywaniu
ciastek pomagał mi mój wnuczek Olafek.
Jest to mała porcja
ciastek, więc proponuję zrobić podwójną porcję.To jest mój kochany wnuczek Olafek, dla niego smak ciasta już był tak ciekawy i pyszny że nie można było go powstrzymać od jedzenia. Tatuś w końcu musiał go na chwilkę porwać 🙂
Przygotowanie
ciastek – do miski wrzucić wszystkie składniki i za pomocą miksera wymieszać. następnie wysypać ciasto na stolnice i rękoma zagnieść na gładką masę. Uformować kulę.
Przygotowanie
ciastek w thermomixdo naczynia miksującego dodać
migdały (mogą być w skórkach)zmiksować obroty 8, czas 6 sekunddodać
masło, szczyptę
soli,
mąkę,
cukier,
żółtka wyrobić ciasto, czas 2 minuty, interwał. Ciasto będzie miało konsystencję sypkąwysypać ciasto z thermomix i zagnieść rękoma na gładką masę. Uformować kulę.reszta jak niżej.
Na stolnicę wysypać odrobinę
mąki, wyłożyć część ciasta.Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne
ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć
ciasteczka. Posmarować
ciastka rozmąconym lekko
białkiem i obsypać
cukrem.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec
ciastka 15-17 minut. Jeśli zrobicie cieńsze
ciastka to piec krócej.
Ciastka muszą się delikatnie zarumienić. Delikatnie zsunąć papier z
ciasteczkami z blaszki i położyć do ostudzania. Gorące
ciastka są bardzo delikatne. Piec następną porcję
ciastek.
Ciastka są delikatne i pyszne. Polecamy z Olafkiem