ßßß Cookit - przepis na Sałatka kartoflana z kabanosami

Sałatka kartoflana z kabanosami

nazwa

Wykonanie

Sałatki po prostu uwielbiam. Mogłabym je jeść cały czas, bez końca. Na śniadanie, obiad i kolację a nawet na deser. A najbardziej mi smakują sałatki latem, pełne zieleni, mieniącej się czerwieni i przebłyskujących innych kolorów. Zdrowo, smacznie i lekko.
Staram się zawsze przygotowywać sałatki inaczej, a to dodaje jogurt, a to oliwę. Dodatki także zmieniam w zależności od chęci i nastroju. Bardzo lubię wplatać różne zioła i sałaty. Czasami dodam szynkę, podsmażone kawałki mięsa czy kabanosy. A najbardziej mi smakuje sałatka kartoflana z dodatkami, które mam akurat pod ręką.
Taka sałatka spokojnie wystarczy wam na syty obiad, możecie ją także zabrać ze sobą do pracy. Wasze brzuszki będą zadowolone.
To już kolejny przepis biorący udział w kampanii "Ziemniaki czy Kartofle". Zachęcam was również do głosowania na mój przepis w kartoflanym pojedynku a także do śledzenia kampanii, mam nadzieję, że znajdziecie tam mnóstwo ciekawych inspiracji na dania z kartoflami. Zajrzyjcie na www.ziemniakiczykartofle.pl.
Składniki:
- 500 g małych kartofli
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g kabanosów
- opakowanie mieszanki sałat
- kilka listków szczawiu czerwonego
- garść szczypiorku
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy
- łyżka musztardy
- łyżka miodu
- łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
Kartofle myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy na kawałki i wrzucamy je na patelnię z łyżką oleju. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, zamykamy pokrywkę i dusimy, aż zmiękną. Jak będzie taka potrzeba możemy wlać odrobinę wody.
Na talerzu lub półmisku układamy sałaty. Dodajemy kartofle, pokrojone kabanosy oraz pokrojone pomidorki. Posypujemy listkami szczawiu i szczypiorkiem.
Przygotowujemy sos - jogurt mieszamy z oliwą, musztardą, miodem, octem, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem polewamy sałatkę.
Taką sałatkę możemy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą w podróż.
Smacznego.
Przepis powstał w ramach kampanii „Ziemniaki czy kartofle?”, której działania sfinansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2017/09/saatka-kartoflana-z-kabanosami.html