Wykonanie
Pyszna i prosta w przygotowaniu rolada. Smaczna zarówno na ciepło jak i na zimno. Można ją serwować z dipem
czosnkowym lub ulubioną
sałatką.
Składniki:Na masę
serową:30 dag
żółtego sera5
jajek2 łyżki
majonezuNa farsz:1
pierś z kurczaka30 dag
pieczarek3 łyżki farszu
pieczarkowego Ole2 łyżki
kukurydzy1
cebulaprzyprawy:
sól,
pieprz,
słodka paprykaWykonanie:Masa serowa:
jajka i
majonez miksujemy do połączenia składników. Wsypujemy
ser, mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x35cm). Masę pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Po wyjęciu odstawiamy do przestudzenia, następnie zdejmujemy papier.Farsz: piersi rozcinamy w dłuż i rozbijamy jak na kotlety, oprószamy
solą,
pieprzem i
papryką, odkładamy.
Cebulę i
pieczarki kroimy w małą kostkę.
Cebulę podsmażamy, dodajemy
pieczarki, doprawiamy
solą,
pieprzem i dusimy do odparowania
wody. Dodajemy trzy łyżki gotowego farszu
pieczarkowego oraz
kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku
serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego
boku. Na
mięso wykładamy farsz
pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego
boku. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odkładamy do lekkiego przestudzenia, następnie kroimy na 2 cm porcje.