Wykonanie
Składniki6 średniej wielkości, kształtnych
papryk czerwonych1 średnia
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy2 duże (lub 3 średnie)
pomidory2 łyżki koncentratu 30% lub pasty pomidorowej3/4 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
pieprzu3/4 łyżeczki
tymianku, świeżego lub suszonego1/2 łyżeczki
oregano230 g
kaszy jaglanej100 g
sera fetado posypania na koniecok. 30 g
sera fetaWykonanie
kaszę jaglaną przepłukać
wodą (kilka
razy ją wymieniając – aż będzie czysta), a następnie ugotować w osolonej wodzie przez 15 min. i przecedzić w międzyczasie umyć
papryki, przekroić w pionie na pół, tak by powstały dwie „łódki”, wyłamać łodyżki i wyciąć gniazda nasienne
cebulę drobno posiekać,
czosnek przecisnąć przez praskę, a
pomidory obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić na niej
cebulę, po chwili dodając
czosnek. Następnie dodać
pomidory oraz koncentrat, doprawić
pieprzem,
solą oraz
tymiankiem i podsmażać przez kilka minutzdjąć z ognia, dodać
kaszę jaglaną i wymieszać. N a końcu dodać rozkruszony w dłoniach
ser feta i wmieszać go do farszu
papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniafarsz nałożyć do
papryk, a następnie z wierzchu posypać dodatkową rozkruszoną
fetąpiec przez 25 do 30 min. w 190 ºC. Ja piekłam w opcji góra-dół, której używam do zdecydowanej większości przepisów