Wykonanie
Opublikowano 18 marca 2017, autor: M.Egzotyka w kuchni wciąż ma się dobrze, z czego skrzętnie korzystamy – aromatyczny
sos teriyaki nadaje
wieprzowinie wspaniały zapach i wzbogaca smak o orientalne nuty
Czas przygotowania: 1 h marynowania
mięsa + 40 min smażenia i gotowaniaSkładniki:- 200 g
polędwiczki wieprzowej- 2 porcje
makaronu chow mein- 1
cukinia- 1
papryka czerwona- 2 cebule/ewentualnie 1
cebula i 1
por- kilka
pieczarek- 1
marchewka średniej wielkości- 3 łyżki
sosu teriyaki- 2 łyżki
oleju sezamowego- 1 łyżka
sosu ostrygowego- 1 łyżka jasnego
sosu sojowego-
czosnek granulowany-
sól,
pieprz- 1 łyżka
oleju kokosowegoPrzygotowanie:Na godzinę przed przygotowywaniem należy pokroić polędwiczkę na 0,5-cm kawałki i zamarynować je w mieszance
oleju sezamowego,
sosu teriyaki i
ostrygowego. Do marynaty możemy dodać też
czosnek granulowany – ale to opcjonalne.Po upływie godziny
mięso smażymy na łyżce
oleju kokosowego na dużej patelni (lub w woku) na średnim ogniu aż do zarumienienia, dodajemy pokrojoną w piórka
cebulę,
pora, cienko skrojoną
marchewkę,
paprykę i na sam koniec – pokrojoną w cienkie plastry
cukinię i
pieczarki. Dusimy do miękkości i w razie potrzeby doprawiamy
sosem sojowym,
czosnkiem,
solą i
pieprzem.
Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania i po odcedzeniu łączymy z zawartością patelni, dokładnie mieszając.Smacznego!The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z
uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →