ßßß Cookit - przepis na Chow mein z polędwiczką teriyaki

Chow mein z polędwiczką teriyaki

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 18 marca 2017, autor: M.
Egzotyka w kuchni wciąż ma się dobrze, z czego skrzętnie korzystamy – aromatyczny sos teriyaki nadaje wieprzowinie wspaniały zapach i wzbogaca smak o orientalne nuty
Czas przygotowania: 1 h marynowania mięsa + 40 min smażenia i gotowania
Składniki:
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 2 porcje makaronu chow mein
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 2 cebule/ewentualnie 1 cebula i 1 por
- kilka pieczarek
- 1 marchewka średniej wielkości
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Na godzinę przed przygotowywaniem należy pokroić polędwiczkę na 0,5-cm kawałki i zamarynować je w mieszance oleju sezamowego, sosu teriyaki i ostrygowego. Do marynaty możemy dodać też czosnek granulowany – ale to opcjonalne.
Po upływie godziny mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego na dużej patelni (lub w woku) na średnim ogniu aż do zarumienienia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pora, cienko skrojoną marchewkę, paprykę i na sam koniec – pokrojoną w cienkie plastry cukinię i pieczarki. Dusimy do miękkości i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem, solą i pieprzem.
Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania i po odcedzeniu łączymy z zawartością patelni, dokładnie mieszając.
Smacznego!
The following two tabs change content below.
Bio
Ostatnie wpisy
Informacje o M.
Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.
Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →
Źródło:http://zielone-oko-w-rosole.blog.pl/2017/03/18/chow-mein-z-poledwiczka-teriyaki