Wykonanie
Share the post "
Kurczak duszony z
miodem i
cytryną / Braised chicken with honey and lemon"Dzisiaj coś dla leniuszków:) Są czasami takie dni kiedy jedyne na co mam ochotę, to leżenie pod kocykiem z
kubkiem gorącej
herbaty, ale rodzinka głodna więc cóż… Wtedy z pomocą przychodzą mi dania, które generalnie robią się praktycznie same, jedynie z moją bardzo niewielką ingerencją, a są tak samo smaczne jakbym stała nad nimi godzinami. Taki właśnie jest ten
kurczak. Pyszny, soczysty, w gęstym sosie
miodowo-
cytrynowym, który zachwyci wszystkich! Co więcej, przygotowuje się go w całości w jednej patelni 😉 Przepis ten znalazłam w książce “Simply Bill” jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera i jak zwykle mnie nie zawiódł. Polecam!
Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:1 łyżka
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego4
udka z kurczaka1
czerwona cebula, pokrojona w plasterki12 ząbków
czosnku, tylko obranych i pozostawionych w całości1
cytryna, pokrojona w ósemki3/4 szklanki
bulionu drobiowego1/2 szklanki
mioduświeże liście
oregano do podaniaPrzygotowanie:Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na dużym ogniu, wlej
olej i włóż udka. Smaż po około 5-8 minut z każdej strony, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż je na talerz i odstaw.Zmniejsz ogień do średniego, włóż
cebulę i podsmaż przez minutę. Dodaj
czosnek i podsmaż przez kolejną minutę, mieszając od czasu do czasu.Włóż udka ponownie do patelni wraz z
cytryną,
bulionem i
miodem. Wymieszaj, zmniejsz ogień do małego, przykryj patelnię i gotuj przez około 20 minut lub do momentu aż
kurczak przestanie być różowy w środku.Ponownie wyjmij udka z patelni, zwiększ ogień pod sosem i gotuj bez przykrycia aż zgęstnieje.Polej
kurczaka sosem, ewentualnie posyp
oregano i podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!
English versionBraised chicken with honey and lemon(4 porcje)Ingredients:1tablespoon
olive oil or vegetable oil4 chicken legs1 red onion, sliced12 whole garlic cloves, peeled1 lemon, cut into chunks3/4 cup chicken stock1/2 cup honeyfresh
oregano leavesPreparation:Heat a large, deep pan over high heat, add oil and chicken. Cook chicken, turning only once, for approximately 5-8 minutes until golden brown. Remove chicken to a
plate and set aside.Reduce heat to medium, add onion and cook for 1 minute, next add garlic and cook for another minute.Return chicken to pan, add the lemon, chicken stock and honey. Reduce heat to medium-low, cover the pan and simmer for 20 minutes or until the chicken is cooked through.Lift the chicken from the pan and set aside. Increase the heat under the sauce and simmer until thicken.Arrange the chicken on the platter, drizzle with the sauce, sprinkle with
oregano and
serve.Enjoy!
Share the post "
Kurczak duszony z
miodem i
cytryną / Braised chicken with honey and lemon"