ßßß Cookit - przepis na Ciastka francuskie z mozzarellą, pomidorami i sosem ziołowym

Ciastka francuskie z mozzarellą, pomidorami i sosem ziołowym

nazwa

Wykonanie

Pyszne wytrawne ciasteczka na spodzie z ciasta francuskiego. Fajne połączenie mozzarelli, pomidorów i sosu ziołowego, którego bazą jest olej z pestek dyni i ocet balsamiczny. Sprawdzą się jako przekąska, przystawka czy śniadanie. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Składniki
ciasto francuskie, 275 g
mozzarella, 180 g
pomidory podłużne, 3-4 szt.
sól, świeżo mielony czarny pieprz
tarty parmezan, 1-2 łyżki
Sos:
olej z pestek dyni, 4 łyżki
ocet balsamiczny, 1 łyżka
miód, 1/3 łyżeczki
suszone oregano, 1 łyżeczka
świeża bazylia, kilka gałązek
sól, świeżo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Ciasto podzielić na kwadraty. Mozzarellę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Pomidory pokroić w plasterki. Na każdy kawałek ciasta położyć po łyżce mozzarelli i 3 plasterki pomidora. Przyprawić solą i pieprzem. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 190 stopni. Ciastka piec przez 15-20 minut.
W międzyczasie przygotować sos. Wymieszać olej, ocet i miód. Dodać oregano i drobno posiekaną bazylię. Przyprawić solą i sporą ilością pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Upieczone ciastka podawać posypane parmezanem i polane sosem.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/ciastka-francuskie-z-mozzarella-pomidorami-i-sosem-ziolowym