Wykonanie
Makaron z
salami i
cukinią przygotowywałam zaledwie 20 minut – wystarczyło tylko tyle, aby spełnić moje smakowe oczekiwania. Przy okazji zrobiłam więcej porcji, aby
mieć na jutro, jako obiad do pracy. Dodatkowo wyczyściłam lodówkę z resztek 😉 Mam nadzieję, że ten przepis także Wam się spodoba.Do swojego dania użyłam makronu spaghetti, ale oczywiście możecie użyć innego, ulubionego rodzaju. W moim
makaronie cukinia jest lekko chrupkawa, co lubię, jednak jeżeli wolicie, aby była bardziej miękka, podsmażcie ją nieco dłużej niż w przepisie.Zobaczcie też inne przepisy na
makaron:
Makaron ze
szpinakiem,
serem pleśniowym i
suszonymi pomidoramiMakaron z zielonym pesto z
bazyliiPorcji: 2 Czas gotowania: 20 minutSkładniki2 łyżki
oliwy z oliwekśrednia
cebulaząbek
czosnku60 g
salamimała
cukiniapieprz i
sóltwardy
ser do posypania
makaronu300 g
makaronuPrzepis1
Cebulę kroimy w kostkę,
czosnek siekamy drobno. Plastry
salami kroimy w ćwiartki. Składniki podsmażamy na rozgrzanej
oliwie.2Z
cukinii pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy ją w kostkę, dodajemy do podsmażanych składników i dalej podsmażamy, aby
cukinia lekko zmiękła.3W międzyczasie gotujemy
makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, wrzucamy na patelnie, dokładnie mieszamy ze składnikami.4Nakładamy na talerze, posypujemy
serem oraz
pieprzem.
Salami jest na tyle słone, że nie doprawiałam dania
solą.