Wykonanie
Domowa salsa
paprykowo-pomidorowa bez
soli to wynik eksperymentu, którego bazą był przepis na domową salsą
paprykowo-
pomidorową. Na sam koniec przygotowań rozdzieliłam zmiksowaną salsę do dwóch misek i jedną miskę przyprawiłam standardowo z
solą, natomiast drugą przyprawiłam zgodnie z poniższym, tj. z dużą ilością
zieleninki.Z poniżej podanych składników przygotowałam cztery średniej wielkości (po
majonezie około 340g) słoiki.cztery większe
czerwone paprykiokoło 20 koktajlowych
pomidorkówtrzy ząbki
czosnkudwie średnie
czerwone cebulesok z jednej średniej wielkości
cytrynygarść poszatkowanej świeżej
kolendrygarść poszatkowanej świeżej
bazyliiprzyprawy:
pieprz czarny świeżo mielony,
pieprz cayenneW pierwszej kolejności naszykowałam dużą brytfankę, którą
skropiłam oliwą.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 200℃.
Pomidorki przekroiłam na połówki i wrzuciłam do brytfanki.
Cebulę i
czosnek pokroiłam w plasterki i dorzuciłam do brytfanki z
pomidorkami.
Paprykom odkroiłam wieczka z ogonkiem i pokroiłam je w średniej wielkości kawałki. Pokrojone
papryki wrzuciłam do brytfanny z warzywami i olałam obficie
oliwą. Następnie dokładnie wymieszałam – ważne by wszystkie warzywa były „oblane”
oliwą i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Warzywa zapiekałam przez trzydzieści minut często mieszając by wszystkie warzywa równomiernie się zapiekły.Po zapieczeniu warzyw wyjęłam je z piekarnika i odstawiłam by przestygły.Do średniej wielkości garnka (użyłam z warstwą teflonu) przerzuciłam zapieczone warzywa.Następnie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałam wszystkie warzywa.Wycisnęłam
sok z cytryny i dodałam do zmiksowanej salsy.Doprawiłam do smaku
przyprawami,
ziołami i zagrzałam – nie gotowałam, by
zioła nie straciły swoich wartości odżywczych pod wpływem wysokiej temperatury.Ciepłą salsę nałożyłam łyżką do słoików a następnie poddałam pasteryzacji .Smacznego!Polecam inne przepisy na salsy, pasty lub sosy:(No Ratings Yet)Loading...