ßßß
Składniki :0,5 kg wołowiny gulaszowej4 boczniaki2-3 szalotki1/2 brokuła3-4 ząbki czosnkukawałek startego korzenia , świeżego imbiru – około 2 cm1/2 papryki cienkościennej- np Ramirogarść kiełków ( ja użyłam z lucerny )1 łyżeczka oleju sezamowego3 łyżki wina Mirin1 łyżeczka cukru4 łyżki sosu sojowego jasnegochilli do smakusól do smakuUgotowany ryż do podania
Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym imbirze . Mięso musi się marynować przez noc . Grzyby, paprykę i szalotki , kroimy w cieniutkie paski , brokuła rozrywamy na małe różyczki , odcinając twarde ogonki . Rozgrzewamy woka z odrobiną oleju . Musi być bardzo mocno rozgrzany . Wrzucamy szalotki , brokuła , smażymy mieszając nieustannie ,żeby się nie przypaliło . Dokładamy po chwili boczniaki , paprykę , ponownie smażymy około 2 minut , wkładamy wołowinę razem z marynatą i mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około 3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe . Smacznego 😉