Wykonanie
Przepyszne kotleciki...cóż mi więcej pisać, najlepiej zrobić i samemu ocenić. Wspomnę tylko, że w przepisie dodaje się pod koniec ubitą pianę z
białek ale jak nie mam czasu to od razu wrzucam całe
jajka. Nigdy też nie trzymam masy w lodówce przed formowaniem...zawsze wychodzą pyszne. Przepis z bloga Mój dzień .
Składniki :600 g
filetu z kurczaka ( lub gotowego
mięsa mielonego drobiowego - ja takiego używam )3
jaja ugotowane na twardo2
jaja surowe1 ząbek
czosnku1
cebula1/2 pęczka
zielonej cebulki lub
szczypiorku ( często dodaję też
koperek )2-3 łyżki
bułki tartejsól,
pieprzFilet z kurczaka mielimy w maszynce do
mięsa razem z
cebulą lub jeśli używamy gotowego
mięsa mielonego to można ją wcześniej zmiksować i połączyć z
mięsem. Najlepiej
cebulę podsmażyć na
maśle na złoty kolor. Ja zawsze dodaję podsmażoną
cebulę pociętą w drobną kostkę.Do
mięsa dodajemy
jajka starte na tarce od dużych oczkach,
czosnek przeciśnięty przez praskę,
bułkę tartą, posiekany
szczypiorek,
cebulkę lub
koperek, 2
żółtka ( jak
pisałam wcześniej często nie oddzielam
białka od
żółtka tylko dodaje od razu całe ). Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy
mięsnej delikatnie mieszając. Tak przygotowane
mięso wstawiamy do lodówki na 30 minut. Można pominąć etap czekania i od razu formować i smażyć kotlety.Z masy
mięsnej formujemy zgrabne kotlety, obtaczamy w
bułce tartej, smażymy na rozgrzanym
oleju z dodatkiem
masła.Smacznego :)* W oryginalnym przepisie na kotlety pożarskie powinno się
mięso drobno posiekać nożem. Więc jeśli nie macie maszynki do
mielenia mięsa czy gotowego mielonego drobiowego a w lodówce leżą piersi kurze spokojnie można je przygotować na obiad w tej wersji :)