Wykonanie
Dzień dobry. Wstałam a tu za oknem szaro, buro i ponuro a jeszcze wczoraj świeciło piękne słońce. No cóż, dobrze, że chociaż w weekend pogoda dopisała. Wczoraj zrobiłam na obiad taką zapiekankę z
kurczaka. Wyszła pyszna, bardzo aromatyczna i pomidorowa. Podałam ją z
ryżem, ale można ją podać z
ziemniakami czy
ryżem. W zasadzie robi się sama, wystarczy tylko przygotować składniki. My od dzisiaj zaczęliśmy ferie a ja mam tydzień urlopu. Śniegu nie ma, ale znajdziemy sobie jakieś fajne zajęcie. Miłego poniedziałku kochani wam życzę.Zapraszam :-)Składniki:- 700 g
filetu z kurczaka- 500 ml
sosu pomidorowego - ja dałam domowej roboty- 200 g
pieczarek- 2 małe
czerwone papryki- 1
marchewka-
sól,
pieprz- 1 kulka
mozzarelli (100 g)- 100 g
sera żółtego- kilka listków świeżej
bazyliiWykonanie:
Filety z kurczaka porcjujemy na kotlety. Przyprawiamy
solą i
pieprzem. Do naczynia do zapiekania wlewamy
sos pomidorowy, ja miałam domowej roboty, ale możecie także użyć ze sklepu (mój
sos pomidorowy już był dobrze przyprawiony, spróbujcie smak tego ze sklepu i w razie potrzeby
przyprawcie).
Paprykę kroimy w kostkę,
marchewkę także i dodajemy do sosu.
Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni i wrzucamy do sosu, mieszamy wszystko ze sobą.Układamy
mięso i pokrywamy go sosem z warzywami. Na wierzchu układamy plasterki
mozzarelli i listki świeżej
bazylii. Przykrywamy pokrywką i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 30 minut. Następnie wyciągamy naczynie, ściągamy pokrywkę i posypujemy po wierzchu jeszcze startym
żółtym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.Takie zapiekane
mięso podałam z ugotowanym
ryżem, będą pasowały także
ziemniaki,
makaron czy
kasza. Można także do tego przygotować ulubioną surówkę.Smacznego.