Wykonanie
Prosta roladka drobiowa, rodzaj domowej
wędliny , faszerowana
serem i świeżymi listkami
bazylii . Doskonała na kanapki lub jako zakąska na imprezy . Robi się ją bardzo prosto , a składniki są ogólnie dostępne . Nie jest to może dietetyczna potrawa , ale wszystko co dobre , zazwyczaj nie jest fit . Grunt ,że smak jest doskonały .
Składniki :2 pojedyncze
piersi z kurczakaokoło 200 g
sera żółtego ( gouda )świeża
bazylia , pęczek lub mała doniczka
sól ,
pieprz do smaku1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej
gałki muszkatołowejSer, ścieramy na tarce o grubych oczkach .
Filety z piersi kurczaka rozklepujemy , tak jak na
schabowe , niezbyt cienko . Rozkładamy na folii spożywczej , tworząc z nich prostokąt ( płasko, jeden przy drugim , tak żeby na siebie zachodziły ) . Solimy ,
pieprzymy do smaku całą powierzchnię , układamy na nie j listki
bazylii , jeden obok drugiego . Wszystko posypujemy dość grubą warstwą
sera . Zwijamy w rulonik , tak , jakbyśmy zawijali zwłoki w dywan 😉 Całość owijamy ciasno folią spożywczą , zakręcając końce i podwijając je pod siebie . Układamy na blaszce do pieczenia , podlewamy
wodą , tak ,żeby sięgała na 1 cm wysokości
mięsa . Wstawiamy do nagrzanego do 80-90 C piekarnika i parzymy , obracając co jakiś czas , żeby
mięso równo dochodziło . Parzymy , około 60 minut . Wyjmujemy z piekarnika , po przestygnięciu , wstawiamy do lodówki i dopiero po schłodzeniu w niej przez całą noc , można spokojnie przystąpić do krojenia . Rolada krojona na ciepło , będzie się rozpadać . Serwujemy do kanapek lub jako przystawkę , przekąskę na imprezach . Smacznego !