Wykonanie
Skrzydełka z KFC , są mega smaczne i tak samo mega niezdrowe , ale cóż ,życie składa się nie tylko ze zdrowych rzeczy 😉 Przepis nie zapewni Wam identycznych , skrzydełek jak z KFC , takich cudów nie umiem jeszcze robić 😉 Skrzydełka są prawie ,takie same , w każdym razie moi chłopcy stwierdzili ,że niewiele się różnią ..może jak jeszcze dopracuję , będzie kiedyś identycznie 😉
Póki co , polecam , bo są naprawdę dobre , nawet jeśli troszkę odbiegają od oryginału , mam nadzieję ,że Was nie rozczarują 😉
Składniki :1 , 5 kg skrzydełek drobiowych1 łyżka
chilli1 płaska łyżeczka granulowanego
czosnku1,5 łyżki
soli1 łyżeczka
cukrupanierka :2
jajka1/3 szklanki
wody gazowanej1/2 szklanki
maki pszennejtroszkę ,mniej niż 1/2 szklanki
mąki kukurydzianej1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka mielonego
pieprzu2 łyżeczki mielonego
chili1 łyżeczka słodkiej mielonej
paprykidodatkowo do obtoczenia :1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki kukurydzianej
Skrzydełka pozbawiamy końców , tak zwanych lotek , które nie mają ani grama
mięsa . Rozcinamy na pół . Wkładamy do miski , dodajemy
sól ,
czosnek ,
chilli , mieszamy i wkładamy do lodówki na dobę – tego czasu nie doradzam skracać , bo
chilli musi się wgryźć w
mięso . Po tym czasie , mieszamy składniki na ciasto razem , dokładnie , najlepiej trzepaczką . W oddzielnej misce łączymy , razem , także oba rodzaje
mąki z listy składniki dodatkowe . Zamarynowane skrzydełka , zanurzamy w cieście , a następnie obtaczamy w mieszance mącznej , odkładamy na 5 minut .
Podczas obtaczania w
mące nie dotykam i powierzchni skrzydełek , staracie się trzymać koniuszkami palców za jedno miejsce , żeby zrobiły się charakterystyczne fałdki na panierce .Smażymy w głębokim tłuszczu , do momentu , aż panierka nabierze właściwego koloru , tłuszcz nie może być, mega gorący bo panierka zbyt szybko się przypali , a
kurczak pozostanie surowy . Najlepiej mocno rozgrzać , a zaraz po wpuszczeniu skrzydełek , zmniejszyć gaz na średni . Delikatnie obracać podczas smażenia . Po wyłowieniu , skrzydełka układamy na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu i podajemy jeszcze gorące 😉 Smacznego !