Wykonanie
Były już domowe
chipsy z
ziemniaków, teraz przyszła
pora na domowe nachos w sam raz do spałaszowania w towarzystwie salsy . Przepis lekko zmodyfikowany, bez tłuszczu, ale równie smaczny. Idealne do przygotowania przed imprezą - zajmuje to około 30 minut, dla wprawnej ręki nawet 20 minut ;)
Ilość składników na średnią miskę nachos.Składniki:*
mąka kukurydziana (60 g)*
mąka (40 g)*gorąca
woda (50 ml)*
sól*opcjonalnie: ulubione
przyprawy, np.
papryka,
chili, grubo mielony
pieprzPrzygotowanie:
Mąki mieszam razem z
solą (ilość według uznania). Można dodać ulubionej
przyprawy.Dolewam
wodę i mieszam, najpierw delikatnie mikserem, a
potem ręką, aż zagniotę ciasto w jedną całość (można od początku mieszać ręką, zależy od Waszego progu
bólu związanego z wcześniej wlaną gorącą
wodą).Wałkuję ciasto na grubość 1 mm i wycinam dowolne kształty - mogą być klasyczne trójkąty lub wielokąty.Rozgrzewam suchą, płaską patelnię teflonową i kładę kolejne porcje surowych nachos. Podgrzewam je, aż zaczną tworzyć się bąbelki, następnie odwracam je, aby podpiekły się z drugiej strony.Jeśli nachos wyszły za mało doprawione, posypuję je w misce ulubioną
przyprawą i/lub
solą.Jeżeli ciasta wyszło Wam za dużo, można zawinąć je w folię i zamrozić.Smacznego!