Wykonanie
Pomidorowa to moja ukochana zupa. Gdyby istniała tylko ona na świecie byłabym bardzo szczęśliwa i mogłabym jeść ją codziennie. Uwielbiam smak mocno
pomidorowy, lekko pikantny. I lubię jak jest gęsta i syta. Taką właśnie zupę ugotowałam wczoraj na obiad. Za oknem szaro, buro i ponuro, ciągle zachmurzone niebo. Tak więc taka zupa super nas rozgrzeje i poprawi nam humor. Do przygotowania zupy użyłam
suszonych pomidorów od Amkez. Są ona bardzo aromatyczne i pyszne, w każdym jednym plasterku jest prawdziwe bogactwo smaku. Są super jako dodatek do wielu dań lub jako przekąska. Koniecznie spróbujcie, jak będziecie
mieli okazję. Warto poświęcić im uwagę.Zapraszam :-)Składniki:- puszka
pomidorów krojonych- słoik
koncentratu pomidorowego- 1 l
wywaru z warzyw lub drobiowego- opakowanie
suszonych pomidorów od Amkez-
sól,
pieprz- szczypta
chili-
liść laurowy- kilka ziarenek
pieprzu- 2
cebule- kawałek
pora- 200 g ugotowanego
ryżu- łyżka
masła- garść świeżej lub mrożonej
bazyliiWykonanie:Do garnka wlewamy
wywar z warzyw lub drobiu. Dodajemy
pomidory krojone z puszki oraz połamane
suszone pomidorki. Dodajemy
liść laurowy i kilka ziarenek
pieprzu. Włączamy gaz i gotujemy pod przykryciem.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła, dodajemy pokrojone w kostkę
cebule oraz
por. Dusimy przez chwilkę i dodajemy do zupy.Całość gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy
koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem oraz
chili, posiekaną
bazylię. Na koniec dodajemy ugotowany
ryż i wszystko razem gotujemy jeszcze 5 minut. Gotową zupę przelewamy do miseczek.Smacznego.