Wykonanie
Juz jestem, tym razem proponuje zupe z pysznej, wrzesniowej, ogrzanej sloncem
papryki.
Dla 4-6 osob:100 g
ryzu4 roznokolorowe
papryki2
cebule300 g kabanosow
maslo500 g pomidorow3/4 l
bulionu warzywnegokoncentrat pomidorowysol,
peprz,
cukiermielone
chilikilka listkow
bazyliiRyz ugotowac na sypko w osolonej wodzie i odcedzic.
Papryke i
cebule drobno pokroic.
Kabanosy pokroic na plasterki. W garnku rozgrzac 2 lyzki
masla, wlozyc
kabanosy a nastepnie
cebule. Kiedy sie zeszkli dodac
papryki, podsmazyc, nastepnie dodac pokrojone w kostke
pomidory (bez skory i pestek). Zalac
bulionem, dodac 1-2 lyzki
koncentratu pomidorowego, wymieszac, goptowac ok. 10 minut. Przyprawic
sola,
cukrem,
pieprzem i
chili. Wymieszac z posiekana
bazylia i
ryzem. Mozna podawac z kleksem kwasnej
smietany i
natka pietruszki.Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Moje gotowanie" nr 9/2013