ßßß Cookit - przepis na Zupa paprykowa z ryzem

Zupa paprykowa z ryzem

nazwa

Wykonanie

Juz jestem, tym razem proponuje zupe z pysznej, wrzesniowej, ogrzanej sloncem papryki.
Dla 4-6 osob:
100 g ryzu
4 roznokolorowe papryki
2 cebule
300 g kabanosow
maslo
500 g pomidorow
3/4 l bulionu warzywnego
koncentrat pomidorowy
sol, peprz,cukier
mielone chili
kilka listkow bazylii
Ryz ugotowac na sypko w osolonej wodzie i odcedzic. Papryke i cebule drobno pokroic. Kabanosy pokroic na plasterki. W garnku rozgrzac 2 lyzki masla, wlozyc kabanosy a nastepnie cebule. Kiedy sie zeszkli dodac papryki, podsmazyc, nastepnie dodac pokrojone w kostke pomidory (bez skory i pestek). Zalac bulionem, dodac 1-2 lyzki koncentratu pomidorowego, wymieszac, goptowac ok. 10 minut. Przyprawic sola, cukrem, pieprzem i chili. Wymieszac z posiekana bazylia i ryzem. Mozna podawac z kleksem kwasnej smietany i natka pietruszki.
Przepis uczestniczy w akcji:
Przepis z: "Moje gotowanie" nr 9/2013
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2015/09/Zupa-paprykowa-z-ryzem.html