ßßß Cookit - przepis na Pieczone risotto ze szparagami

Pieczone risotto ze szparagami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy przepis, który wypróbowałam z mojego nowego nabytku "Low fat meals in minutes". Musiałam się z tym przepisem pośpieszyć bo albo teraz, albo dopiero za rok. A przecież takie cudo nie mogło czekać.
Składniki:
2 łyżki oliwy
600 g szparag(ów?)
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 cebula posiekana
2 ząbki czosnku
500 g dojrzałych pomidorów
1 papryczka chilli, posiekana (nie dałam)
1 łyżka drobnego cukru
250 g ryżu do risotto
600 ml wrzątku
szczypta szafranu (dałam łyżeczkę kurkumy)
sól, pieprz
liście bazylii do dekaracji (zapomniałam o nich)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Podgrzać 1 łyżkę oliwy w patelni, dodać szparagi pokrojone na kawałki, smażyć 3-4 minuty, posypać papryką. Przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej do naczynia żaroodpornego.
Dodać pozostałą oliwę, usmażyć cebulę i czosnek przez 4-5 minut. Dodać pokrojone pomidory, chilli i cukier. Doprawić solą i pieprzem, smażyć około 2 minuty. Przełożyć na szparagi i włożyć na dolną półkę piekarnika.
Ryż wsypać do drugiego naczynia żaroodpornego, zalać wrzątkiem, dodać szafran (kurkumę). Przykryć szczelnie folią aluminiową i włożyć do piekarnika na półkę wyżej niż szparagi. Piec 20-25 minut aż cała woda zostanie wchłonięta a szparagi będą miękkie. Gotowy ryż poruszać widelcem i wyłożyć na ogrzane talerze. Na to położyć szparagi i pomidory, posypać liśćmi bazylii.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/05/Pieczone-risotto-ze-szparagami.html