Wykonanie
« Napar z
natki pietruszki, nasion
kopru i
cytrynyGniocchi buraczane »Opublikowano 12 stycznia 2017 | Autor: KiCSzakszuka (shakshouka) … danie kuchni tunezyjskiej, arabskiej … to po prostu
jajka zapieczone w pomidorach bądź
pomidorowym lekko pikantnym sosie, często w towarzystwie
papryki … u mnie z dodatkiem
zielonej soczewicy. W sam raz na weekendowe śniadanie
Składnik:2 większe
pomidory lub
pomidory z puszki, pokrojone (1 puszka)5 łyżek ugotowanej
soczewicy (dałam zieloną)1 -2 ząbki
czosnki1 mała
cebula1 łyżka
masła1 łyżka
oliwy extra vergine2
jajkanatka pietruszkiszczypta lub więcej
ostrej papryczki chilisólświeżo mielony
pieprzWykonanie:Na małej patelni podgrzewamy
oliwę i
masło. Wrzucamy poszatkowaną w drobną kosteczkę
cebulkę i
czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy 1-2 minuty, dodajemy
pomidory i ugotowaną wcześniej
soczewicę. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
chili, smażymy kilka minut. Do
pomidorów wbijamy
jajka,
solim je i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 2-3 minuty do czasu aż
białka się zetną. Szakszukę oprószamy świeżo mielonym
pieprzem, posypujemy poszatkowaną
natką pietruszki, skrapiamy
oliwą i podajemy z ulubionym
pieczywem.Smacznego!
O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.