ßßß Cookit - przepis na Szakszuka z soczewicą

Szakszuka z soczewicą

nazwa

Wykonanie

« Napar z natki pietruszki, nasion kopru i cytryny
Gniocchi buraczane »
Opublikowano 12 stycznia 2017 | Autor: KiC
Szakszuka (shakshouka) … danie kuchni tunezyjskiej, arabskiej … to po prostu jajka zapieczone w pomidorach bądź pomidorowym lekko pikantnym sosie, często w towarzystwie papryki … u mnie z dodatkiem zielonej soczewicy. W sam raz na weekendowe śniadanie
Składnik:
2 większe pomidory lub pomidory z puszki, pokrojone (1 puszka)
5 łyżek ugotowanej soczewicy (dałam zieloną)
1 -2 ząbki czosnki
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy extra vergine
2 jajka
natka pietruszki
szczypta lub więcej ostrej papryczki chili
sól
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Na małej patelni podgrzewamy oliwę i masło. Wrzucamy poszatkowaną w drobną kosteczkę cebulkę i czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy 1-2 minuty, dodajemy pomidory i ugotowaną wcześniej soczewicę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili, smażymy kilka minut. Do pomidorów wbijamy jajka, solim je i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 2-3 minuty do czasu aż białka się zetną. Szakszukę oprószamy świeżo mielonym pieprzem, posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, skrapiamy oliwą i podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
O mnie
Aniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).
Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam czekoladę, bezy, ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych kasz i nasion.
Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/szakszuka-z-soczewica