ßßß




Składniki na farsz:1 filet białej ryby10 dkg kiszonej kapusty20 dkg pieczarek lub grzybów2 cebule3 szt. ząbku czosnkumasłosól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do rybSkładniki na ciasto:1 szkl. mąki pszennej1/3 szkl. mleka1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki soli1 łyżka oleju1 łyżka świeżych drożdży1 jajko do posmarowaniaWykonanie: W głębokiej misce mieszamy drożdże z solą i cukrem aż staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce masła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem do momentu aż kapusta będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, studzimy całość mieszamy. Umyty i osuszony filet ryby obtaczamy w mące oprószamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb i ziołami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy na kształt ryby. Nakładamy na środku całe filety ryby a na to farsz pieczarkowo-kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. Przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Z odciętych fragmentów ciasta dorabiamy płetwy i doklejamy je po bokach, używając do tego jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy małe kółeczka w postaci łusek i układamy na wierzch, smarując poszczególne kółka rozmąconym jajkiem. Zaczynamy od ogona, a następnie nakładamy łuski jedna na drugą. Z resztek ciasta formujemy ogon i głowę ryby. Całość smarujemy jajkiem.Pieczemy przez 10 min w 220 stopniach po tym czasie obniżamy temp. do 180° i pieczemy dalej ok. 50 min, aż ryba pięknie się zarumieni. Smacznego!