Wykonanie
Coraz bliżej święta! Na Wigilię nie musisz podawać tradycyjnego, smażonego
karpia! Przed
Wami wspaniałe danie na świąteczny stół, które nie tylko ładnie wygląda, ale i świetnie smakuje. To nic innego jak pyszne chrupiące
ciasto drożdżowe pieczone na kształt
ryby z nadzieniem
pieczarkowo- kapuścianym z
filetem rybnym. Jest to wspaniała i ciekawa alternatywa dla
między innymi ościstego
karpia.
Składniki na farsz:1
filet białej ryby10 dkg
kiszonej kapusty20 dkg
pieczarek lub
grzybów2
cebule3 szt. ząbku
czosnkumasłosól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
przyprawa do rybSkładniki na ciasto:1 szkl.
mąki pszennej1/3 szkl.
mleka1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżka
oleju1 łyżka świeżych
drożdży1
jajko do posmarowaniaWykonanie: W głębokiej misce mieszamy
drożdże z
solą i
cukrem aż staną się płynne. Dodajemy
olej i ciepłe
mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy
mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy
mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. W tym czasie
pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, dusimy na łyżce
masła, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej, natłuszczonej patelni. Następnie wrzucamy posiekaną
kapustę i dusimy pod przykryciem do momentu aż
kapusta będzie miękka, dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku, studzimy całość mieszamy. Umyty i osuszony
filet ryby obtaczamy w
mące oprószamy
solą,
pieprzem,
przyprawą do ryb i
ziołami. Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy od razu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wycinamy na kształt
ryby. Nakładamy na środku całe
filety ryby a na to farsz
pieczarkowo-kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. Przy pomocy małego,
ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół
ryby. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Z odciętych fragmentów ciasta dorabiamy płetwy i doklejamy je po bokach, używając do tego
jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy małe kółeczka w postaci łusek i układamy na wierzch, smarując poszczególne kółka rozmąconym
jajkiem. Zaczynamy od ogona, a następnie nakładamy łuski jedna na drugą. Z resztek ciasta formujemy ogon i głowę
ryby. Całość smarujemy
jajkiem.Pieczemy przez 10 min w 220 stopniach po tym czasie obniżamy temp. do 180° i pieczemy dalej ok. 50 min, aż
ryba pięknie się zarumieni. Smacznego!