Wykonanie
Bardzo smaczne połączenie
śledzia z sosem na bazie słodkiej i kwaśnej
śmietany z
winnymi jabłkami oraz karmelizowaną
cebulą.Składniki:500g. płatów
śledziowych marynowanych
ocetpieprzSos
śmietanowy:300 ml kwaśnej
śmietany 18%200 ml słodkiej
śmietany 30%2
winne jabłka2
cebule2 łyżki
masła1 łyżka
cukrusól ,
pieprzPrzygotowanie:
Śledzie myjemy , osuszamy , kroimy w 2-3 cm kawałki.Skrapiamy
octem oraz oprószamy
pieprzem.Sos
śmietanowy:
Cebulę kroimy w kostkę , smażymy na rozgrzanym
maśle , gdy się zrumieni dodajemy
cukier mieszamy ,pozostawiamy do ostudzenia.
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce o dużych oczkach , odciskamy z soku.
Śmietany łączymy razem , dodajemy
jabłka oraz ostudzoną
cebulę.Doprawiamy
solą i
pieprzem , mieszamy.Kawałki
śledzi podajemy na sosie
śmietanowym.