ßßß Cookit - przepis na Sernik żurawinowy

Sernik żurawinowy

nazwa

Wykonanie

Waniliowo - pomarańczowy sernik z puree żurawinowym. Pyszny i pięknie reprezentujący się na stole świątecznym :-). Pieczony w kąpieli wodnej, by pozostał aksamitny, gładki i nie popękał.
Życzę wszystkim Czytelnikom Moich Wypieków radosnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia oraz dużo pomyślności w nadchodzącym Nowym 2017 Roku! I oczywiście smacznych, wyjątkowych wypieków :-).
Składniki na spód:
120 g ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych
40 g orzechów włoskich lub pekan
30 g masła, roztopionego
Ciastka, orzechy i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.
Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz szeroką folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.
Składniki na masę serową:
600 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie
300 g kwaśnej śmietany 18%
200 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
3 łyżki mąki pszennej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w kąpieli wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Żurawinowe puree:
300 g żurawin, świeżych lub mrożonych
100 g cukru
otarta skórka z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Wymieszać, zagotować, pogotować kilka minut lub do momentu kiedy wszystkie żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, powstałe puree wystudzić.
Puree żurawinowe rozsmarować na schłodzonym serniku. Kroić i podawać.
* Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli wodnej).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-zurawinowy