Wykonanie
Waniliowo -
pomarańczowy sernik z puree
żurawinowym. Pyszny i pięknie reprezentujący się na
stole świątecznym :-). Pieczony w kąpieli
wodnej, by pozostał aksamitny, gładki i nie popękał.Życzę wszystkim Czytelnikom Moich Wypieków radosnych i rodzinnych świąt Bożego Narodzenia oraz dużo pomyślności w nadchodzącym Nowym 2017 Roku! I oczywiście smacznych, wyjątkowych wypieków :-).Składniki na spód:120 g
ciastek zbożowych, pełnoziarnistych lub owsianych40 g
orzechów włoskich lub pekan30 g
masła, roztopionego
Ciastka,
orzechy i
masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy
ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na papier wysypać
ciasteczka. Wyrównać, dokładnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 175ºC przez około 10 - 12 minut lub do zarumienienia. Wyjąć, lekko przestudzić przez czas przygotowania masy serowej.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz szeroką folią aluminiową – sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Składniki na masę
serową:600 g
twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego trzykrotnie300 g kwaśnej
śmietany 18%200 g drobnego
cukru do wypieków4 duże
jajka1
żółtko1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiświeżo otarta skórka z 1
pomarańczy3 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia lub wymieszać rózgą kuchenną; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Masę
serową przelać na
ciasteczkowy spód i piec w kąpieli
wodnej* w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Żurawinowe puree:300 g
żurawin, świeżych lub mrożonych100 g
cukruotarta skórka z 1
pomarańczyWszystkie składniki umieścić w garnuszku. Wymieszać, zagotować, pogotować kilka minut lub do momentu kiedy wszystkie
żurawiny popękają i zmiękną. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sitko, powstałe puree wystudzić.Puree
żurawinowe rozsmarować na schłodzonym serniku. Kroić i podawać.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową. Sernik pieczony jest z parą
wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze
wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po upieczeniu i zachowuje idealną kremową konsystencję (link do kąpieli
wodnej).Smacznego :-).