ßßß Cookit - przepis na Chaďż˝wowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

Cha�wowiec jaglany a`la tiramisu bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

W końcu udało mi się uzyskać jaglany deser, który w zupełności będzie mnie satysfakcjonował i któremu ciężko będzie mi się oprzeć..ale ale po co się opierać jak tu samo zdrowie :) Deser wyglądem przypomina tiramisu - jak widać zawiera nieodłącznie towarzyszące prawdziwemu tiramisu biszkopty, również jest dwukrotnie nimi przełożony, delikatna, kremowa masa jaglano - chałwowa. Wierzch wieńczy gorzkie kakao, które świetnie uzupełnia całość. Jednak deser ten dopiero uzyska pełnię smaku kiedy będziemy zajadać jednocześnie krem z biszkoptami. Razem z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że smak jest zupełnie inny niż zajadając osobno warstwy. Wzorowałam się na TYM przepisie.
Składniki :
1 szklanka kaszy jaglanej ( 200 g )
170 g chałwy ( u mnie waniliowa ale możecie użyć każdej innej )
4 szklanki mleka ( 1 L )
4 łyżki oleju kokosowego ( odmierzamy kiedy jest w postaci stałej )
6 łyżek ksylitolu
ok 26 podłużnych biszkoptów ladyfingers
gorzkie kakao
Kaszę podprażamy na suchej patelni do momentu aż zacznie pachnieć. Wsypujemy na sito i przelewamy wrzątkiem a następnie płuczemy pod bieżącą wodą.
Kaszę przekładamy do garnka, dodajemy ksylitol i 2,5 szklanki mleka. Stawiamy na niewielki gaz, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy kaszę do miękkości ok 20-25 minut. Zestawiamy z ognia, dodajemy olej kokosowy, czekamy aż się roztopi, mieszamy. Kaszę odstawiamy na kilkanaście minut pod przykryciem aż nieco ostygnie.
Po tym czasie dodajemy rozdrobnioną widelcem chałwę. Miksujemy za pomocą blendera dolewając stopniowo mleko aż uzyskamy jednolitą, gładką konsystencję. Ważne aby masa nie była za rzadka. Ja dodałam całą ilość mleka i było idealnie ale najlepiej dodawać je stopniowo.
Dno formy o wymiarach ok 21x21 cm wykładamy pierwszą warstwą biszkoptów. Na biszkopty wylewamy połowę masy jaglanej ( lekko ciepłej lub zimnej ), na masę ponownie układamy biszkopty delikatnie je dociskając. Na biszkopty wykładamy drugą połowę masy. Wstawiamy do lodówki na noc. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/11/Chalwowiec-jaglany-ala-tiramisu-bez-pieczenia.html