Wykonanie
W poszukiwaniu przepisu na gofry natknęłam się na
ciasteczka bez pieczenia. Bardzo mnie zainteresowały, bo niegdyś moja mama robiła je dla mnie i dla brata. Przepis został jednak zapomniany i postanowiłam wypróbować ten- nie różni się wiele od przepisu mojej mamy. Ba, powiedziałabym nawet, że jest lepszy!:)
Ciasteczka są bardzo delikatne, i rozpływają się w ustach. Może i nie wyglądają cudownie...ale wynagradzają to swoim smakiem! Warto spróbować:))Przepis znalazłam tutaj, jednak troszkę go zmodyfikowałam.Składniki:-63g
masła-42g
oleju kokosowego (bezwonnego)-1 szklanka
ksylitolu-3 łyżki
kakao (ja dałam 2 zwykłe i 1 pokruszonego surowego
kakao)-140g niesłodzonego, skondensowanego
mleka-3 szklanki
płatków owsianych (2 błyskawicznych i 1 górskich)-3 łyżki
masła orzechowego (użyłam słonego)-0 , 5-1 łyżki nutelli (nie trzeba)
Płatki owsiane wsypać do dużej miski, dodać
masło orzechowe.Pierwsze 5 składników zagotować w małym rondelku, ciągle mieszając. Gotować 1 minutę od momentu zagotowania. Zdjąć z palnika, wsypać do miski z
płatkami i dokładnie wszystko wymieszać.Układać łyżką nieduże kopczyki na papierze do pieczenia i zostawić do całkowitego zastygnięcia.UWAGA! Jeśli zamiast
oleju chcemy dać samo
masło(125g łacznie) powinniśmy dodać więcej
płatków owsianych. I zamiast 5 pierwszych wtedy będzie 4 pierwsze składniki zagotować w małym rondelku:)
Smacznego!:)