ßßß Cookit - przepis na Budyń z kaszy jaglanej o smaku mango

Budyń z kaszy jaglanej o smaku mango

nazwa

Wykonanie

Rozpoczyna się weekend, więc pora na kulinarną rozpustę. A co, jeśli powiem, że owa rozpusta będzie jednocześnie zdrowa? Niemożliwe...? Spróbujcie, a przekonacie się, że wasze kub ki smakowe będę w siódmym niebie.
wegański, bezglutenowy
(2 duże lub 3 małe porcje)
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie owsiane)
- ok. 2 łyżek ksylitolu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- szczypta soli
- 1 dojrzałe mango
Kaszę jaglaną płuczę wrzątkiem, odcedzam. Czynność powtarzam.
Opłukaną kaszę gotuję w mleku do miękkości (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję ksylitol, olej kokosowy i szczyptę soli. Pod koniec gotowania dodaję pokrojone mango.
Gdy kasza z mango mocno się rozgotuję, przekładam ją do miski i blenduję na gładką masę. Jeśli nasz budyń jest zbyt gęsty - dodaję kilka łyżek mleka.
Przekładam budyń do salaterek i dekoruję świeżymi borówkami.
Pycha!
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/07/bezglutenowy-budyn-z-kaszy-jaglanej-o.html