Wykonanie
Najsmaczniejszy makowiec wegański, ale przede wszystkim makowiec dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bez dodatku
jajek,
mleka, glutenu. Kwintesencja makowca - sam
mak posłodzony
miodem, z
bakaliami, bez
spodu ale z
polewą czekoladową.
Masło orzechowe pełni tutaj rolę
jajek, odpowiednio 'sklejając' masę
makową. Każdy powinien spróbować tego makowca, jest wspaniały i szybki do przygotowania, w smaku niczym się nie różni od tradycyjnych makowców, naprawdę polecam!Uwaga: jeśli nie zależy Wam na tym, by przepis był wegański - zamiast
syropu z agawy użyjcie naturalnego łagodnego
miodu a zamiast
oleju kokosowego -
masła . W
polewie czekoladowej zamiast
mleka kokosowego użyjcie
śmietany kremówki .Składniki:400 g
maku200 g
masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzeszków)250 g
syropu z agawy50 g
oleju kokosowego, roztopionego100 g
orzechów włoskich lub pekan, posiekanych50 g
rodzynków70 g kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 - 3 łyżki zmielonych
migdałów2 łyżeczki ekstraktu z
migdałówMak zalać wrzącą
wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru
wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem./Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru
wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do
mięsa z drobnym sitkiem/.Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach
maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ
maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru
wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.W misie miksera umieścić zaparzony i odciśnięty
mak. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać lub zmiksować. Skosztować, w razie potrzeby dodać więcej
syropu z agawy, do smaku.Formę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niego zmiksowane ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą
polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.
Polewa czekoladowa:80 g
gorzkiej czekolady40 ml
mleka kokosowego (z puszki)Składniki na polewę umieścić w kąpieli
wodnej i roztopić.Smacznego :-)