ßßß Cookit - przepis na Makowiec orzechowy

Makowiec orzechowy

nazwa

Wykonanie

Najsmaczniejszy makowiec wegański, ale przede wszystkim makowiec dla osób z nietolerancjami pokarmowymi - bez dodatku jajek, mleka, glutenu. Kwintesencja makowca - sam mak posłodzony miodem, z bakaliami, bez spodu ale z polewą czekoladową. Masło orzechowe pełni tutaj rolę jajek, odpowiednio 'sklejając' masę makową. Każdy powinien spróbować tego makowca, jest wspaniały i szybki do przygotowania, w smaku niczym się nie różni od tradycyjnych makowców, naprawdę polecam!
Uwaga: jeśli nie zależy Wam na tym, by przepis był wegański - zamiast syropu z agawy użyjcie naturalnego łagodnego miodu a zamiast oleju kokosowego - masła . W polewie czekoladowej zamiast mleka kokosowego użyjcie śmietany kremówki .
Składniki:
400 g maku
200 g masła orzechowego (gładkiego, bez kawałków orzeszków)
250 g syropu z agawy
50 g oleju kokosowego, roztopionego
100 g orzechów włoskich lub pekan, posiekanych
50 g rodzynków
70 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 - 3 łyżki zmielonych migdałów
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
Mak zalać wrzącą wodą (do pokrycia), odstawić do wystudzenia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.
/Mak można też zalać wrzątkiem do przykrycia i gotować przez 20 minut, odcisnąć z nadmiaru wody i wystudzić. Dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem/.
Do przygotowania masy makowej można również użyć często dostępnego w sklepach maku zmielonego . Jest to spore uproszczenie, ponieważ maku nie trzeba już mielić. Wystarczy zalać wrzatkiem do przykrycia i wystudzić. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym.
W misie miksera umieścić zaparzony i odciśnięty mak. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać lub zmiksować. Skosztować, w razie potrzeby dodać więcej syropu z agawy, do smaku.
Formę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przełożyć do niego zmiksowane ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 50 minut. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową i dowolnie ozdobić.
Polewa czekoladowa:
80 g gorzkiej czekolady
40 ml mleka kokosowego (z puszki)
Składniki na polewę umieścić w kąpieli wodnej i roztopić.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-orzechowy