ßßß Cookit - przepis na Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

nazwa

Wykonanie

Według mnie najlepsza domowa masa makowa, jaką jadłam. Po prostu idealna. A myślę, że jestem obyta w tym temacie, bo to właśnie makowiec był ciastem bez którego Wigilia nie istniała i na którego czekałam cały rok. Była oczywiście też kutia i makiełki... Święta bez dużej ilości maku to dla mnie jak Święta bez śniegu...
Jeśli chodzi o masę makową, musimy pamiętać, że ta własnoręcznie przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie. Ta ostatnia zwykle jest przesłodzona, wodnista i wzbogacona o różnego rodzaju ulepszacze. Nigdy nie wiemy do końca, co zawiera. Domowa masa makowa jest czasochłonna, ale czego nie robi się dla bliskich na Święta, by zajadali się najlepszej jakości potrawami.
Kochani, jeśli chodzi o bakalie, jeśli macie taką możliwość, używajcie tych ekologicznych, niesiarkowanych. Wiem, że ich cena nie jest niska, ale dla własnego i bliskich zdrowia - warto :)
wegańskie, bezglutenowe
(ok. 1 1/2 - 2 kg)
- 500 suchego maku
- sok z 1/2 pomarańczy
- 100 g rodzynków
- 3 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 2 łyżki rumu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich
- 100 g drobno posiekanych migdałów - najlepiej blanszowanych
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
- 100 g suszonych śliwek - pokrojonych na mniejsze kawałki
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy lub brązowy cukier)
u mnie ponadto (i warto dodać bo jest pysznie) :
- 6 fig - pokrojonych na mniejsze kawałki
- 100 g daktyli - drobno pokrojonych
Mak zalewam wrzącą wodą, tak by go nią przykryć. Przykrywam folią aluminiową i zostawiam na noc. Mak odsączam z nadmiaru wody i mielę dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.*
Do przygotowanego maku dodać pozostałe składniki. Spróbować i ewentualnie dosłodzić.
Gotową masę makową można przechowywać w lodówce do 5 dni, a nawet mrozić.
Jest pyszna!
*Do domowej masy makowej można użyć także dostępnego już w sklepach maku mielonego. Niestety, ja osobiście nie widziałam go w wersji ekologicznej. Mak wystarczy wtedy zalać wrzątkiem do przykrycia, wystudzić i dokładnie odsączyć z wody.
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/idealna-domowa-masa-makowa.html