Wykonanie
Jak już niedawno wspominałam, wzięłam sobie ostatnio za punkt honoru przygotowywanie rzeczy od początku do końca. A, że zamarzył mi się makowiec na kruchym spodzie, najpierw należało przygotować masę
makową. Ale muszę się do czegoś przyznać. Tym razem poszłam trochę na łatwiznę i zamiast makutry, użyłam elektrycznej maszynki do mielenia. Ale i na makutrę przyjdzie czas. Masę
makową można przygotować kilka dni wcześniej. Wspaniale przechowuje się w lodówce, co więcej można ją mrozić.500 g
maku10 łyżek
miodu1/2 szkl
orzechów włoskich1/2 szkl
orzechów laskowych1/2 szkl
migdałów1/2 szkl
suszonych moreli1/4 szkl
rodzynek1/4 szkl
skórki pomarańczowej kandyzowanej150 gram
masławoda do parzenia
woda do gotowania-
Mak zalewamy na noc wrzątkiem. Odstawiamy pod przykryciem. Wrzątku nalewamy 3 cm ponad powierzchnię
maku.- Na drugi dzień odsączam. Nalewamy świeżej
wody i wstawiamy na wolny ogień na około 25 minut. Po tym czasie
mak odcedzamy na drobnym sitku przez gazę przez około 2 godziny. Ważne jest, aby w
maku nie została
woda.- Następnie odsączony i przestudzony
mak trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach.- Do zmielonego
maku dolewamy roztopione
masło i
miód. Wszystko dokładnie mieszamy.-
Bakalie siekamy i dodajemy do masy.- Masę odstawiamy na kilka godzin, aby składniki połączyły się.Tak przygotowaną masę można z powodzeniem wykorzystać do przygotowania serniko-makowców, drożdżówek z
makiem lub
strucli z
makiem. Sprawdzi się znakomicie.Smacznego:)