Wykonanie
Uwielbiam karmelizowana
cebulę. Jest miękka, aromatyczna, trochę słodka. Pasuje do kanapek,
śledzi, ożywi omlet i nadaje się do tart właśnie. Poszłam na totalną łatwiznę i zamiast robić ciasto, użyłam
ciasta francuskiego. Przyznaję, że zrobiłam to tylko dlatego, żeby zaoszczędzić czas. Po powrocie z pracy byłam wściekle głodna i naprawdę nie miałam ani siły ani czasu na "kulanie" ciasta. Zagniatanie, czekanie, podpiekanie...nie, nie, nie..to nie był dzień na wygibasy w kuchni:) Bywa:)
Tarta wyszła naprawdę świetna. Idealnie jesienne danie. Rozgrzewające, aromatyczne i super proste.
Składniki:1 płat
ciasta francuskiego5 dużych
cebulmasłosólpieprzszklanka słodkiej
śmietany1
jajkozioła prowansalskiecheddar lub inny
serWykonywanie:
Cebulę pokrój w półplasterki. Smaż ją powoli na
maśle aż stanie się miękka i słodka.
Ciastem francuskim wylep formę do zapiekania. W misce połącz
jajka,
śmietankę,
zioła,
sól,
pieprz i starty
cheddar. Wymieszaj i dodaj
cebulę. Masę wylej na
ciasto francuskie. Wstaw tartę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz ok 35 minut aż ciasto będzie upieczone a masa się zetnie. Podawaj od razu po przygotowaniu.Smacznego!