Wykonanie
Gdy nastają chłodniejsze miesiące, w naszym domu coraz częściej pojawiają się rozgrzewające, sycące zupy wywodzącymi się z tradycji kuchni polskiej. Boska żołnierska grochówka, cudowny barszcz ukraiński, ukochana ogórkowa, czy prawdziwa domowa zupa szczawiowa z
jajkiem zawsze wywołują entuzjazm domowników. To doskonała ciepła kolacja. Tym razem ugotowałam wielki gar najlepszego kapuśniaku na wędzonych żeberkach, który zrobiłam na samodzielnie ukiszonej
kapuście. Wyborny smak!
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2016_slash_10_slash_kapusniak-na-wedzonych-zeberkach/l/-1848575321.JPG)
Ten moment, gdy dzieciaki wracają wieczorem ze szkół a
mauż z pracy i od razu w nozdrza uderza przewspaniały aromat ugotowanego obiadu, to najlepszy fragment dnia. Przyciszam nieco muzykę, wstawiam garnek na gaz i czekam, aż wszyscy się przebiorą do kolacji. Dziś u mnie gra Bud Buckley i jego " Tattoo", posłuchajcie...\Kapuśniak to jedna z moich zup dzieciństwa, które wspominam nadzwyczaj czule. Gęsta (tak żeby "łyżka stała"), pełna aromatu, cudownej domowej
kiszonej kapusty, po prostu zupa-marzenie. Gdy wyprowadziłam się na studia, do domowej
kiszonej kapusty miałam zdecydowanie dalej, a te dostępne w sprzedaży "kwaszonki" nie miały nic wspólnego z prawdziwą, cudownie ukiszoną
białą kapustą, za która tak tęskniłam. Prawdziwa
kiszona kapusta jest chrupka, jędrna i bardzo zdrowa. Najlepiej jeśli nie jest przesolona, a już to, czy kiszona z
marchewką lub innymi dodatkami to indywidualna sprawa.
Kwaszone kapusty często trafiają się miękkie i niesmaczne, jeśli nie smakuje mi taka
kapusta do obiadu, nie ma
mowy, żebym na jej bazie ugotowała zupę!
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2016_slash_10_slash_kapusniak-na-wedzonych-zeberkach/l/-1012794545.JPG)
Za kiszenie zabierałam się całymi latami, aż w końcu poszło. Raz, drugi i gotowe - to tylko
kapusta, trochę
soli i kilka dni w ciepłym miejscu. Dlatego właśnie najlepiej kiszenie wychodzi mi jesienią i zimą. Gdy stawiam
słój z
kapustą obok grzejnika, procesy fermentacyjne po
protu szaleją. Dobra
kapusta może być gotowa już po 5 dniach, choć czasem
daję jej jeszcze się nieco ukwasić, by była mocniejsza w smaku. O domowym kiszeniu
kapusty jeszcze napiszę, chcecie?
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2016_slash_10_slash_kapusniak-na-wedzonych-zeberkach/l/-2101347699.JPG)
Kapuśniak na wędzonych żeberkach to zupa dla pracującego mężczyzny, uczącego się i dorastającego nastolatka, dla wiotkich i zgrabnych panienek, które chcą zrobić wrażenie na chłopaku i dla pełnej wigoru babki lubiącej czasem w lesie z kijkami do nordic walking pochodzić. I można się zachwycać francuską boullabaisse, węgierskim gulaszem, kremowym chowderem z
małżami, czy indyjskim dahl, ale gdy przychodzi jesień, nie ma jak zdrowotne właściwości kiszonek. Jak barszcz czerwony na zakwasie, ogórkowa na własnych kiszonych ogórkach, czy kapuśniak na wędzonce .
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2016_slash_10_slash_kapusniak-na-wedzonych-zeberkach/l/1504158459.JPG)
Mój kapuśniak na wędzonych żeberkach jest pełen mocy. Gotuję go wędzonych żeberkach, dzięki
czemu ma nieco dymny aromat, na samodzielnie ukiszonej
kapuście, dodaję trochę warzyw korzeniowych i przypraw, doprawiam
pomidorami i wrzucam
ziemniaki. Uwielbiam gorący kapuśniak, którzy parzy podniebienie z kromką jasnego
chleba z
masłem. Ugotujcie koniecznie!1kg wędzonych
żeberek2
liście laurowe6 ziaren
ziela angielskiego10 ziaren
pieprzu6
goździków4
suszone grzyby2
cebule1 łyżka
smalcu (lub
oleju)350g
marchwi200g
korzenia pietruszki1 kg kiszonej
białej kapusty (najlepiej domowej!)3 gałązki
lubczyku1/2 pęczka
natki1 kg
ziemniaków typ kulinarny A (
sałatkowy i do zupy) np Denaryok 50g
koncentratu pomidorowego1-2 ząbki
czosnkusól i świeżo mielony
pieprz do smakuopcjonalnie - 2 łyżki
mąki pszennej i 1/2 łyżki
smalcu lub
masła na zasmażkę
Żeberka sparz wrzątkiem i włóż do sporego garnka (ok 5l), dodaj
ziele angielskie,
pieprz,
liście laurowe,
goździki i
suszone grzyby. Zalej całość zimną
wodą i gotuj ok 30 minut od zagotowania, odszumowując w trakcie (zdejmując pienisty osad z wierzchu). W tym czasie przygotuj wszystkie pozostałe elementy zupy.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na złoto na
smalcu lub
oleju.
Marchew i
pietruszkę wyszoruj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Kapustę odciśnij z soku (sok zachowaj) i drobno pokrój.
Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie, ale tak, żeby się nie rozpadły.Dodaj do
wywaru z
żeberkami pokrojoną
kapustę, przesmażoną
cebulę a także starte na tarce warzywa oraz
natkę i
lubczyk zwinięte sznurkiem kuchennym w ciasny pęczek. Gotuj do miękkości
kapusty ok 40 minut. Gdy
kapusta i
mięso będą już miękkie, wyjmij z zupy pęczek
ziół (nie będą już potrzebne) i
żeberka, usuń kostki, a
mięso pokrój drobniej i ponownie przełóż do zupy razem z
koncentratem pomidorowym. Zagotuj całość, wmieszaj ugotowane
ziemniaki, dodaj starty na tarce
czosnek i dopraw do smaku
solą i sporą ilością mielonego
pieprzu. Gdyby zupa była zbyt mało kwaśna dodawaj partiami odciśnięty sok z
kapusty, aż do uzyskania pożądanego smaku. My lubimy ją dość kwaśną i
pieprzną.Mój najstarszy syn nie lubi, gdy zupa ma dużo gęstych składników, a po ich zjedzeniu jest " mamo, patrz basen" . Jeśli lubisz zupy bardziej zawiesiste, możesz zagęścić kapuśniak na dwa sposoby:- 1/3 ugotowanych
ziemniaków ugnieć na
pure i wówczas dodaj do garnka z pozostałymi- przygotuj zasmażkę: na niedużej patelni rozpuść
smalec lub
masło i dodaj
mąkę, cały czas mieszając przesmaż ją na jasno, zmniejsz płomień gazu, wlej 2 chochelki zupy na patelnię i dokładnie wymieszaj rózgą,
potem całość wlej du kapuśniaku i zamieszaj. UWAGA - gdyby na patelni zrobiły się grudki, przelej zasmażkę do garnka przez sitkoZupa jest wspaniała!