ßßß
Miękkie, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, a przede wszystkim... czekoladowe :-). Proste ciasto, ale pełna kompozycja smaków: czekolada, jabłka, migdały, rum, cynamon; to musiało smakować dobrze! Po pierwszym gryzie wszyscy zgodnie stwierdziliśmy, że ciasto musimy powtórzyć z gruszkami, jest takie dobre :-).Ewa, dzięki za przepis!Składniki:4 jabłka (około 700 g) (można także wykorzystać gruszki)2 łyżki soku z cytryny3 łyżki ciemnego rumu (lub soku z pomarańczy w wersji dla dzieci)2 łyżki rodzynków200 g masła170 g drobnego cukru do wypieków4 duże jajka200 g mąki pszennej125 g zmielonych migdałów2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, kakao i cynamon - przesiać, odłożyć.Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niegrubą kostkę. Wymieszać z rodzynkami, sokiem z cytryny i rumem, odstawić na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i drobny cukier do wypieków. Ucierać do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki i zmielone migdały i wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać odstawione jabłka i wymieszać.Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170º przez około 45 - 50 minut (piekłam z termoobiegiem, ale można piec z grzałkami góra/dół) lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Polać gęstniejącą polewą czekoladową.Polewa czekoladowa:80 g deserowej czekolady80 ml śmietany kremówki 30%W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Zalać nią posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.Smacznego :-).