ßßß Cookit - przepis na Buďż˝y ďż˝niadaniowe o smaku czosnku

Bu�y �niadaniowe o smaku czosnku

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Łopatka zapiekana z marchewką
Jogurt-owiec z jabłkami »
Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z ziarnami słonecznika i czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do sałaty ogórka czy pomidora z plastrem sera czy kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu.
Składniki na 8 szt
mąka pszenna tym 700 Kłos Pol 800 g
czosnek granulowany Kłos- Pol 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 g
masło 150 g
jajko 2 szt
woda ciepła 2.1/2 szklanki
słonecznik 200 g
woda i ściereczka
Krok 1
Do misy wsypujemy przesianą mąkę. W szklance wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i mieszamy do rozpuszczenia.
Krok 2
Do dołka w mące wlewamy rozpuszczone drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut by drożdże wyrosły.
Krok 3
Drożdże pracują więc wbijamy jaja, rozpuszczamy masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej wody, czosnek granulowany i wyrabiamy ciasto, ręcznie koło 15 minut lub robotem z 10 minut.
Krok 4
Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.
Krok 5
Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8 bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze słonecznikiem ,a potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Skrapiamy wodą buły przed pieczenie i w trakcie pieczenia z 3 trzy To efekt końcowy będzie nagrodą dzięki skrapianiu. Idealnie pasują na śniadanie jak i do hamburgerów.
wtorek, 20 września 2016, rozowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .
Polecane wpisy
TEBIRKES duńskie bułeczki
Dziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi
Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g
Jagodzianki polane lukrem
Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto dro
Komentarze
O mnie
Joanna Gralik
Jestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.
Kontakt do mnie [email protected]
Tweety na temat @GralikJoanna
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://rozowakuchnia.blox.pl/2016/09/Buly-sniadaniowe-o-smaku-czosnku.html