Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Łopatka zapiekana z
marchewkąJogurt-owiec z
jabłkami »Postanowiłam za eksperymentować i zrobić buły na śniadanie z
ziarnami słonecznika i
czosnkiem granulowanym.Całkiem fajne wyszły w smaku, idealnie pasują do
sałaty ogórka czy
pomidora z plastrem
sera czy
kiełbaski.Idealnie miękkie z chrupiącą skórką z wierzchu.Składniki na 8 szt
mąka pszenna tym 700 Kłos Pol 800 g
czosnek granulowany Kłos- Pol 1 łyżeczka
drożdże świeże 50 g
masło 150 g
jajko 2 szt
woda ciepła 2.1/2 szklanki
słonecznik 200 g
woda i ściereczkaKrok 1Do misy wsypujemy przesianą
mąkę. W szklance
wody rozpuszczamy
drożdże, dodajemy łyżeczkę
cukru i mieszamy do rozpuszczenia.Krok 2Do dołka w
mące wlewamy rozpuszczone
drożdże, lekko mieszamy by powstała zawiesina, przykrywamy ściereczką na 15 minut by
drożdże wyrosły.Krok 3
Drożdże pracują więc wbijamy
jaja, rozpuszczamy
masło i dojemy ciepłe lecz nie gorące. Wlewamy resztę ciepłej
wody,
czosnek granulowany i wyrabiamy ciasto, ręcznie koło 15 minut lub robotem z 10 minut.Krok 4Ciasto przykrywamy ściereczka i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia.Krok 5Odgazowujemy ciasto, wałkujemy je naokoło 2 cm i wycinamy miseczką 8
bułek, będą spore . Przygotowujemy talerzyk z mokrą ściereczką i kładziemy na niego każdą
bułkę na około 30 sekund i przekładamy w miseczkę ze
słonecznikiem ,a
potem na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia . Zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy w 170 stopniach 20-25 minut. Skrapiamy
wodą buły przed pieczenie i w trakcie pieczenia z 3 trzy To efekt końcowy będzie nagrodą dzięki skrapianiu. Idealnie pasują na śniadanie jak i do hamburgerów.
wtorek, 20 września 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .Polecane wpisyTEBIRKES duńskie bułeczkiDziś będą bułeczki bardziej maślane z
ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie naBułeczki
grzebyki z
dżemem z
kiwiZrobiłam na zimowe dni
dżem z
kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do
drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 gJagodzianki polane lukremDziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto droKomentarzeO mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter