Wykonanie
Kurczak z
kurkami w cydrowym sosieWitam po przerwie. No cóż tyle się wydarzyło. Złamałam rękę, przeszłam operację, musiałam przenieść bloga… Zajęło mi to mnóstwo czasu i po prostu musiałam nabrać nowych sił. Ale już dzisiaj mam dla Was fajny przepis,
kurczak z
kurkami w cydrowym sosie. Jest to bardzo proste danie, że nawet ja ze złamaną ręką jakoś sobie dałam radę. No trochę pomógł mi syn, ale jak to się
mówi ja byłam głową a on szyją. Nigdy nie próbowałam mieszać
grzybów z cydrem ale mówię Wam warto!
Grzyby leśne zwłaszcza
kurki świetnie harmonizują z
jabłkowym cydrem.
Kurczak z
kurkami to moje pierwsze w tym roku danie z
grzybami. W tym roku dam sobie spokój ze zbieraniem
grzybów ale na pewno jeszcze coś upichcę.
Kurki obrodziły, więc z przyjemnością skuszę się na kopytka z
grzybami lub
dorsza z
kurkami . Na pewno jeszcze raz będzie
kurczak z
kurkami. Przypadło nam do gustu.
Składniki:4-6 porcji800 g
piersi z kurczaka3 łyżki
masła2
bananowe szalotki1 gałązka
rozmarynu200 ml wytrawnego cydru,
jabłkowego250 g
mascarpone100 ml
śmietany½ kg
kurek lub mieszanych
grzybów100 ml
bulionu z kurczaka3 łyżki posiekanej
pietruszkisól i
pieprz do smaku
Pokrój
piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Oprósz
solą i
pieprzem, a następnie zrumień na
maśle po obu stronach. Wyjmij z patelni i trzymaj w cieple. Oczyść i pokrój
grzyby jeśli są bardzo duże i posmaż na tej samej patelni. Dodaj do
mięsa. Obierz
szalotki i drobno pokrój. Zeszklij na
maśle wraz z gałązką
rozmarynu, około 1 minuty. Po tym czasie dodaj cydr i smaż przez 3 minuty. Następnie dodaj
mascarpone,
śmietankę i
bulion. Mieszaj do zagotowania i rozpuszczenia
mascarpone. Dopraw sos
solą i
pieprzem, a następnie dodaj
grzyby, zamieszaj i dodaj
mięso. Gotuj przez 3 minuty w zależności od grubości
mięsa. Na koniec posyp
natką pietruszki.