Wykonanie
Mój syn uwielbia bulgur. Na zmianę z
kuskusem, to jego ulubiony repertuar
śniadaniowy. Zdarza mi się czasem przesadzić i ugotować go za dużo. Wtedy idzie ze mną do pracy. Ale nie miałam ochoty na bulgur w pracy, i wpadł mi do głowy pomysł obiadowy. Placki. To zawsze wypali. Dodałam
cebulę i
marchewkę, i muszę przyznać, że pomysł okazał się świetny. Zamiast
marchewki, możecie dodać
por,
cukinię lub inne warzywo. Z
kaszą też warto poeksperymentować. A może i
ryż się sprawdzi? Na pewno nie raz
będę z niego korzystać:) Można podać je z
sosem jogurtowym lub
czosnkowym. Pysznie, szybko i smacznie:)
Składniki:1 szklanka ugotowanej
kaszy bulgur2
marchewki- starte na tarce o dużych oczkach1
cebula- pokrojona w kostkę1 duże
jajko (lub 2)
sólpieprztymianekmąka pszennaolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonywanie:
Kaszę wymieszaj z warzywami. Dodaj
jajko. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt zwarta, dodaj jeszcze jedno
jajko. Dodaj tyle
mąki aby masa nie rozpadała się. Konsystencja powinna pozwalać na to, żeby masa podczas smażenia nie rozpadała się. Przypraw
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Smaż z obu strona na złoty kolor. Podawaj od razu po przygotowaniu np. z sosem.Smacznego!