Wykonanie
Pleśniak (kruszon) … ulubione ciasto mojego dzieciństwa, w domu Mama piekła go zawsze z
agrestem… u mnie dziś z
wiśniami i oczywiście
agrestem. Polecam!
Składniki na blachę o wymiarach 25cm x 35 cm:200 g
masła2,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru4
jajka1 szklanka
cukru, najlepiej drobnego do wypieków2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1 kg wydrylowanych
wiśni lub
agrestu (dałam 700 g
wiśni i 300 g
agrestu)1 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Formę smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Do miski przesypujemy
mąkę, dodajemy
proszek do pieczenia i
cukier puder. Mieszamy, dodajemy pokrojone w kostkę zimne
masło oraz
żółtka, zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną większą (na spód) i dwie mniejsze. Do jednej mniejszej części dodajemy
kakao i ponownie zagniatamy. Każdą cześć ciasta zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki.Piekarnik nastawiamy na 190 st. C (piekę z termoobiegiem)Wydrylowane
owoce odsączamy z nadmiaru
soków. Posypujemy
mąką ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy.Na tarce o dużych oczkach ścieramy największy kawałek ciasta, lekko rozgniatamy i wylepiamy spód formy. Na spód wykładamy
owoce i ścieramy
kakaowy kawałek ciasta. Odstawiamy.
Białka ubijamy na sztywno, do ubitej piany dodajemy po łyżce
cukru miksując dokładnie (tak jak przy ubijaniu
bezy). Wykładamy masę
białkową (nasza pleśń) na starte
czekoladowe ciasto i ścieramy ostatni kawałek ciast na wierzch. Ciasto wstawiamy na piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.Smacznego!