Wykonanie
No to mamy weekend pod znakiem
wiśni. W piątek robiliśmy sok z
wiśni, a dziś
konfiturę wiśniową z
kakao oraz ciasto z
wiśniami i marcepanem.Przepis na ciasto znalazłam tutaj kraina szczesliwosci troszeczkę go zmieniłam czyli jak to zazwyczaj ja odcukrzyłam i w piekarniku pojawiło się szybkie, pyszne ciasto :)Składniki: 200g masy marcepanowej, 250g masła/margaryny (ja dałam
masło), 100g
cukru, 32g
cukru waniliowego, 4
jajka, 250g
mąki pszennej, 75g
mąki ziemniaczanej, 3 łyżeczki
proszku do pieczenia, 1 kg
wiśni, 1/2 szklanki
płatków migdałowych, ewentualnie
cukier puder do oprószenia.Przygotowanie: Miękkie
masło utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać starty na drobnej tarce marcepan. Następnie dodawać stopniowo
jajka, miksując po dodaniu każdego .
Mąkę pszenną przesiać z
mąką ziemniaczaną,
proszkiem do pieczenia i dodać do reszty masy. Dokładnie wymieszać na niskich obrotach miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyc na papier i równo rozłożyć.
Wiśnie wyłożyć na wierzch, a następnie lekko wgnieść je w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C. Piec około 45-50 minut, do tzw. "suchego patyczka".