Wykonanie
Kocham
wiśnie miłością wielką, za energetyczny kolor, słodko-cierpkość oraz za to, że tak przecudownie pachną. Pasują na wiele okazji, na słodko i na wytrawnie, a ten uniwersalizm sprawia, że co roku
tracę dla nich głowę - wcinam na surowo, zamykam w słoikach, nastawiam
nalewkę, zapiekam pod kruszonką, wrzucam do ciast,
tortów i deserów. I wiecie co? Nigdy nie mam dosyć! Zapraszam na bardzo proste i bardzo smaczne ciasto, oczywiście z
wiśniami. :-)
Składniki na średniej wielkości formę keksówkę:300g
wiśni(można dać więcej, nawet 500g)200g
mąki pszennej50g
mąki ziemniaczanej150g
cukru200g miękkiego
masła4
jaja1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek.
Masło ucieramy z
cukrem na puch.W trakcie ucierania dodajemy kolejno
jaja.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiewamy i dodajemy do
maślano-jajecznej masyCałość starannie mieszamy.Ciasto przekładamy do natłuszczonej oraz oprószonej
mąką formy.Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180C.Gotowe wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w formie na ca 15 minut.Następnie wyjmujemy i stawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.Życzę Wam Smacznego! :-)