ßßß
Składniki (na 2 porcje):Kurczak1 podwójna pierś z kurczaka2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki bułki tartejłyżeczka mielonej kolendryłyżeczka mielonej ostrej paprykipół łyżeczki mielonego kminu rzymskiegołyżeczka suszonego tymiankuszczypta soli i pieprzuRyż1 szklanka ryżu lub 1 torebka1 czerwona cebula1/2 cukinii1 kukurydza1 ząbek czosnku1/2 papryczki jalapeno lub chilli2 łyżki oliwy z oliwekszczypta soli, pieprzupo około 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki w proszku i mielonego kuminu, szczypta kurkumyświeża kolendra do dekoracjiGuacamole1 awokado1 pomidor2 plasterki czerwonej cebuli (zostawione z cebuli dodanej do ryżu)sok z 1/2 limonki1 łyżka posiekanej świeżej kolendrysól, pieprzDodatkiświeża kolendrasok z limonkiPrzygotowanie:Kurczak: Pierś, oczyszczamy, przekrawamy na pół i lekko rozklepujemy. Kurczaka marynujemy we wszystkich przyprawach i oliwie z oliwek (minimum godzinę, najlepiej całą noc). Po tym czasie obtaczamy kurczaka w bułce tartej, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy około 20 minut aż kurczak będzie złocisty.Ryż z warzywami: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chili, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz ziarenka kukurydzy (najlepiej użyć surowej i obkroić pestki, ale taka z puszki też się nada). Wszystkie warzywa smażymy kilka minut, następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Kiedy warzywa już odparują wodę (nie powinny jej puścić zbyt dużo) dodajemy ryż. Ustawiamy na mocny ogień, dokładnie mieszamy i smażymy aż ryż połączy się z warzywami, lekko zrumieni i zrobi chrupiący.Guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną drobno świeżą kolendrę, posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę oraz sok z limonki. Guacamole mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Na talerzu układamy lekko chrupiący ryż z warzywami, upieczonego na złocisto kurczaka oraz guacamole. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy świeżą kolendrą.