ßßß Cookit - przepis na Kurczak po meksykańsku z ryżem, warzywami i guacamole

Kurczak po meksykańsku z ryżem, warzywami i guacamole

nazwa

Wykonanie

Składniki (na 2 porcje):
Kurczak
1 podwójna pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki bułki tartej
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka mielonej ostrej papryki
pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka suszonego tymianku
szczypta soli i pieprzu
Ryż
1 szklanka ryżu lub 1 torebka
1 czerwona cebula
1/2 cukinii
1 kukurydza
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki jalapeno lub chilli
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli, pieprzu
po około 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, słodkiej papryki w proszku i mielonego kuminu, szczypta kurkumy
świeża kolendra do dekoracji
Guacamole
1 awokado
1 pomidor
2 plasterki czerwonej cebuli (zostawione z cebuli dodanej do ryżu)
sok z 1/2 limonki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
sól, pieprz
Dodatki
świeża kolendra
sok z limonki
Przygotowanie:
Kurczak: Pierś, oczyszczamy, przekrawamy na pół i lekko rozklepujemy. Kurczaka marynujemy we wszystkich przyprawach i oliwie z oliwek (minimum godzinę, najlepiej całą noc). Po tym czasie obtaczamy kurczaka w bułce tartej, nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy około 20 minut aż kurczak będzie złocisty.
Ryż z warzywami: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i lekko szklimy. Następnie dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chili, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz ziarenka kukurydzy (najlepiej użyć surowej i obkroić pestki, ale taka z puszki też się nada). Wszystkie warzywa smażymy kilka minut, następnie dodajemy wszystkie przyprawy. Kiedy warzywa już odparują wodę (nie powinny jej puścić zbyt dużo) dodajemy ryż. Ustawiamy na mocny ogień, dokładnie mieszamy i smażymy aż ryż połączy się z warzywami, lekko zrumieni i zrobi chrupiący.
Guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, miąższ przekładamy do miseczki i rozgniatamy dokładnie widelcem. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, posiekaną drobno świeżą kolendrę, posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę oraz sok z limonki. Guacamole mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na talerzu układamy lekko chrupiący ryż z warzywami, upieczonego na złocisto kurczaka oraz guacamole. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki oraz posypujemy świeżą kolendrą.
Źródło:http://www.followthetaste.pl/kurczak-po-meksykansku-z-ryzem-warzywami-i-guacamole