Wykonanie
Przedstawiam dziś letnią tarte
arbuzową, która jest lekka, delikatna i orzeźwiająca w sam raz na upalne dni . Polecam w szczególności miłośnikom
arbuza .
Składniki:Spód:250 g
herbatników maślanych100 g miękkiego
masłaMasa arbuzowa:1/2 kg miąższu z
arbuza3
galaretki arbuzowe lub
truskawkowe około 225 gKrem:250 g
serka mascarpone200 g
śmietanki kremówki 36%4 łyżki
cukru pudruOpakowanie mini rolady
Spód:
Ciastka mielimy w malakserze a następnie mieszamy razem z stopionym
masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut w lodówce.Masa arbuzowa:Wypestkowany miąższ z
arbuza kroimy w kostkę, i przekładamy do rondla. Gotujemy ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, wsypujemy
galaretkę i energicznie mieszamy, aż
galaretka się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Tężejącą masę
arbuzową przekładamy na spód
herbatników.Krem:
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z
cukrem pudrem. Dodajemy do niej
serek i mieszamy mikserem do połączenia składników. Krem wykładamy na stężoną masę
arbuzową i kładziemy do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem tarty na wierzch układamy pokrojoną roladę.