Wykonanie
Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny
biszkopt, rozpływający się kajmak z
preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą
białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość
marki Garneczki.pl oraz
marki Piątnica
Składniki:
Biszkopt6
jajek1 szklanka
mąki1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanejszczypta
soliMasa2
jajka2 szklanki
mleka2 łyżki
maki ziemniaczanej3 łyżki
maki pszennej3 łyżki
cukru200 g miękkiego
masłaPonadto2 puszki masy kajmakowej60 g
ryżu preparowanego400 g
orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (kupione tutaj)3
białe czekolady3 batoniki,, Biały Lion’’
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka ubijamy z odrobiną
soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym
żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min.Masa budyniowa:
jajka,
cukier i obie
mąki miksujemy ze szklanką
mleka. Pozostałe
mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany
budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie
masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony
budyń i krótko miksujemy.Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z
ryżemBiszkopt przekrawamy na pół. Na
biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim
biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy
orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki.Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego
Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z
serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest
serią form do pieczenia
marki Kaiser.
Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki
czemu ciasto nie wycieka z formy.
Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych
ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich
bliskich, którzy zagoszczą przy naszym
stole!Tortownicę i nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl