ßßß Cookit - przepis na ,,Biała kostka Lionu’’

,,Biała kostka Lionu’’

nazwa

Wykonanie

Lubicie batonik ,,Biały Lion’’? Delikatny biszkopt, rozpływający się kajmak z preparowanym ryżem, budyniowa masa i chrupiące orzeszki z nutą białej czekolady! Inspiracją do powstania ciasta była życzliwość marki Garneczki.pl oraz marki Piątnica
Składniki:
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka mąki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa
2 jajka
2 szklanki mleka
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki cukru
200 g miękkiego masła
Ponadto
2 puszki masy kajmakowej
60 g ryżu preparowanego
400 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych (kupione tutaj)
3 białe czekolady
3 batoniki,, Biały Lion’’
Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Kiedy będą dobrze ubite dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i lekko mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 C. Piec ok. 30- 40 min.
Masa budyniowa: jajka, cukier i obie mąki miksujemy ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Na gotujące wylewamy przygotowaną mieszankę i doprowadzamy do wrzenia. Tak przygotowany budyń pozostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i krótko miksujemy.
Masa kajmakowa: Kajmak lekko podgrzewamy i mieszamy z ryżem
Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy masę kajmakową. Na niej rozsmarowujemy 2/3 masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę budyniową. Na wierzch wykładamy orzeszki ziemne i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. A gdy zastygnie układamy skrojone batoniki.
Ciasto wstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki. Smacznego
Do wykonania ciasta wykorzystałam kwadratową tortownicę z przykrywką. Brytfanka będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków. Idealna do pieczenia smacznych ciast. Produkt wykonany z wysokiej jakości.. Forma nadaje się do użycia w piekarniku, zamrażarce, lodówce. Gorąco zachęcam Was do zakupu takiej tortownicy. Ciasta z niej są po prostu wyśmienite i bardzo się wyróżniają. Wyjątkowo praktyczne w użytkowaniu, idealne do tworzenia smacznych i pięknie wyglądających wypieków! Ta tortownica jest niezastąpiona w kuchni! Tortownica kwadratowa z przykrywką z serii Bake&Take z oferty firmy Kaiser. Bake&Take jest serią form do pieczenia marki Kaiser. Seria charakteryzuje się właściwościami nieprzywierającymi. Posiada ponadto szczelną podstawę, dzięki czemu ciasto nie wycieka z formy. Seria Bake&Take doskonale nadaje się do transportowania wypieków dzięki wytrzymałej pokrywce. Produkt wykonany z blachy odpornej na odkształcenia, pokrytej specjalną nieprzywieralną powłoką, która równomiernie przewodzi ciepło. Dzięki temu wypieki są zawsze perfekcyjne.
Wszystkie akcesoria do pieczenia i inne produkty w tym sklepie wykonane są z wysokiej jakości materiałów. Każdy, kto lubi piec i gotować na pewno zainteresuje się i znajdzie coś dla siebie. Produkty posłużą na co dzień, święta, urodziny jak i spotkania towarzyskie. Formy do pieczenia pozwolą na łatwe wyjmowanie gotowych ciastek i ich dekorowanie będzie czystą przyjemnością. Wystarczy tak niewiele by zachwycić swoich bliskich, którzy zagoszczą przy naszym stole!
Tortownicę i nie tylko możecie znaleźć na stronie garneczki.pl
Źródło:http://podrozwkulinaria.pl/biala-kostka-lionu