ßßß
SKŁADNIKI: (na dużą blachę, ok. 29x35 cm)Ciasto - 2 biszkopty:6 jajek1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki tortowej2 łyżki mąki ziemniaczanej50 g białej czekolady (startej na drobnych oczkach)Krem:4 żółtka4 szklanki mleka4 łyżki mąki ziemniaczanej6 łyżek mąki pszennej6 łyżek cukru1,5 kostki miękkiego masłaDodatkowo:puszka (510 g) masy kajmakowej100 g preparowanego ryżu100 g prażonych orzeszków ziemnychPRZYGOTOWANIE:Biszkopty: Najlepiej przygotować 2 duże blachy, w innym wypadku po upieczeniu pierwszego biszkoptu i po schłodzeniu blachy, należy na niej upiec drugi biszkopt.Mąki najlepiej wymieszać i przesiać, by pozbyć się ewentualnych grudek. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli, dodając po kilka łyżek cukru. Wciąż miksując dodajemy po żółtku, a następnie mieszankę mąk. Na samym końcu do masy wmieszać startą czekoladę. Masę dzielimy na dwie równe części, wykładamy na blachy (dno wyłożone papierem do pieczenia) i pieczemy ok. 10-12 minut w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Ciasta chłodzimy i oddzielamy od papieru do pieczenia.Masa: 3 szklanki mleka zagotowujemy. W misce miksujemy na gładko 1 szklankę mleka, żółtka, mąki i cukier. Mieszankę wylewamy na gotujące się mleko intensywnie mieszając do uzyskania gęstego budyniu. Całość studzimy. Do zimnego budyniu dodajemy masło po 1 łyżce, miksując do uzyskania gładkiej, kremowej masy.Ryż: W misce połączyć kajmak z ryżem.Składanie ciasta: Na spód układamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy całość ryżu wymieszanego z kajmakiem, a na ryż wykładamy 1/3 objętości kremu budyniowego. Krem przykrywamy drugim biszkoptem, a na wierzch wykładamy resztę kremu budyniowego. Ciasto dekorujemy orzeszkami ziemnymi (lekko je pokruszyłam) i chłodzimy w lodówce przez co najmniej noc. Smacznego!