Wykonanie
Proste ciasto ucierane z kruszonką na początek sezonu
śliwkowego :-). Ciasto jest miękkie w konsystencji, słodkie w sam raz, przyjemnie kwaskowe od
śliwek a cynamonowa kruszonka to kropka nad 'i'. Eksperymentowałam trochę z wysokością ciasta, ale podałam Wam przepis ze zmniejszoną ilością składników (Wam ciasto wyjdzie odrobinę niższe niż na zdjeciach), ponieważ lepiej jak jest więcej
śliwek, a mniej ciasta ;-).Składniki na ciasto:125 g
masła150 g drobnego
cukru do wypieków2 duże
jajka180 g
mąki pszennej60 g
skrobi ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g kwaśnej
śmietany 12% lub 18%800 g
śliwek, odpestkowanychWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
skrobię ziemniaczaną,
proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło z
cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane
mąki na zmianę z kwaśną
śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć przepołowione
śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Posypać kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.Składniki na kruszonkę:100 g
mąki pszennej50 g
cukru60 g
masła, roztopionego2 łyżeczki
cynamonuWszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając
między palcami, uformować z nich kruszonkę.Smacznego :-).