ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Proste ciasto ucierane z kruszonką na początek sezonu śliwkowego :-). Ciasto jest miękkie w konsystencji, słodkie w sam raz, przyjemnie kwaskowe od śliwek a cynamonowa kruszonka to kropka nad 'i'. Eksperymentowałam trochę z wysokością ciasta, ale podałam Wam przepis ze zmniejszoną ilością składników (Wam ciasto wyjdzie odrobinę niższe niż na zdjeciach), ponieważ lepiej jak jest więcej śliwek, a mniej ciasta ;-).
Składniki na ciasto:
125 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka
180 g mąki pszennej
60 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
90 g kwaśnej śmietany 12% lub 18%
800 g śliwek, odpestkowanych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia - przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło z cukrem. Ucierać/miksować do otrzymania bardzo jasnej i puszystej masy, przez kilka minut. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, w dwóch turach i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników lub wymieszać przy pomocy szpatułki.
Formę o wymiarach 23 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać (ciasta nie będzie dużo, jest niskie). Na ciasto równo rozłożyć przepołowione śliwki, jedna obok drugiej, rozcięciami ku górze. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, kroić i podawać.
Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
60 g masła, roztopionego
2 łyżeczki cynamonu
Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-ze-sliwkami-i-cynamonowa-kruszonka